PRIVATISERING | Den rumænske regering under den konservative premierminister Emil Boc har siden sidste uge været mødt af store folkelige protester efter en foreslået omfattende privatisering af sundhedssektoren.

Protesterne blev udløst, da viceministeren for sundhed Raed Arafat fratrådte sin stilling 10. januar i protest imod reformen, da den ville berøre det nye system for akutindlæggelser, som han havde indført. Tusindvis af demonstranter har været på gaden siden og i weekenden endte protesterne voldeligt med omkring 60 skadede.

Selvom regeringen har trukket reformforslaget tilbage og har genindsat Raed Arafat på sin post, fortsætter demonstrationerne i hovedstaden Bukarest. Nu er protesterne rettet imod øvrige initiativer til nedskæringer fra regeringens side.

Den omfattende vold i weekenden skyldtes blandt andet deltagelse fra hooligans og fodboldfans, der var utilfredse med et nyt forbud imod fyrværkeri til fodboldkampene.

Læs også: Sundhedsreform skaber frustration i Rumænien

Balkan Insight 18/1

Romania Business Insider 17/1

Balkan Insight 16/1

Video: Euronews 16/1

Af KFH