MAGT | I går – tirsdag den 11. oktober – blev den tidligere ukrainske premierminister og nuværende oppositionsleder Julia Timosjenko idømt 7 års fængsel ved en domstol i Kiev i en sag om embedsmisbrug.

Dommen medførte rasende protester fra hendes tilhængere uden for retsbygningen i Kiev, hvor begge lejre for og imod Timosjenkos skyld har demonstreret i flere uger, på hver deres side af gaden med flag og teltlejre.

Timosjenko er dømt for tvinge underskrivelsen af en aftale om køb af russisk gas igennem, imellem det ukrainske statslige gasselskab Naftogaz og russiske Gazprom, uden på forhånd at have fået de tilstrækkelige beføjelser af Ukraines parlament. Aftalen, der blev underskrevet under den seneste gaskrise imellem Ukraine og Rusland i 2009, har vist sig at være frygtelig dyr for Ukraine, der betaler væsentlig mere for gas end selv rige vesteuropæiske lande.

Gummiparagraf
Selvom Regionernes Parti, som præsident Janukovitj tilhører, har forsøgt at fremstille sagen som en kamp imod korruption, er der intet i dommen, der fastslår, at Timosjenkos stod til egen vinding ved gasaftalen. Hun er udelukkende dømt for overtrædelse af en teknikalitet om procedure i lovgivningsarbejdet – efter en lovparagraf fra sovjettiden, der kriminaliserer embedsmisbrug.

Kritikere siger, at paragraffen til enhver tid kunne bruges imod hvilken som helst ukrainsk politiker, inklusiv de nuværende magthavere.

Dommen kommer på et ubelejligt tidspunkt for præsident Janukovitj’ udenrigspolitiske fremstød imod vest. Han havde håbet at kunne underskrive af en frihandelsaftale med EU, men det polske formandskab har ladet ham vide, at det har lange udsigter med dommen over Timosjenko.

Måske af samme grund fremlagde præsidentens Regionernes Parti i går et lovforslag der ville give mulighed for at benåde Timosjenko og derved undgå at skabe Europas mest berømte politiske fange.

Kyiv Post, 11/10

ITAR-TASS Russian News Agency, 11/10

Radio Free Europe – Radio Liberty, 11/10

Af PZS