KORRUPTION | Kroatiens tidligere forsvarsminister Berislav Roncevic blev i mandags idømt fire års fængsel for korruption. Han dømtes for at have snydt den kroatiske stat for omkring ti millioner kroner.

Sagen omhandlede Roncevic indkøb af militært materiel i 2004 under Ivo Sanaders regering. Indkøbet var sat i offentligt udbud, men Roncevic besluttede at annullere udbuddet og tage imod et tilbud, der lå ca. ti millioner kroner over det laveste bud under udbudsrunden.

EU er meget opmærksom på, hvordan Kroatien håndterer korruptionssager i øjeblikket, da landets optagelse i EU afhænger af, hvordan landet takler kriminalitet og korruption.

”Det er utroligt vigtigt, at kandidatlande opfylder alle krav i EU’s aquis inden de bliver optaget,” understregede Kroatiens udenrigsminister Gordan Jandroković, da han i går besøgte Danmark.

”Vi blev overraskede over, hvor stort et arbejde det er at opfylde EU’s krav til kandidatlandene, men jeg er ikke i tvivl om, at det er nødvendigt. Vi har lært meget af det”, sagde han på et møde arrangeret af Europabevægelsen i Danmark.

Tidligere premierminister Ivo Sanader er ligeledes anklaget for korruption, men sagen er endnu ikke afsluttet og Sanaders arrestation afventes.

WAZ.euobserver 7/12

Daily.tportal.hr 9/12

Af KFH