DPS sikrede sig ved søndagens valg ca. 46 procent af stemmerne. Selvom sejren er overbevisende, sidder partiet således ikke med et absolut flertal – som efter valget i 2009 – og skal derfor ud at finde alliancepartnere for at kunne danne en regering.
Politiske kommentatorer har kaldt resultatet et slag mod koalitionens monolitiske struktur og gisner nu om, at mulige alliancepartnere kan findes blandt kroatiske og bosniakiske minoritetspartier.
Kommentator Nikola Djurovic, udtalte før valget til online publikationen Balkaninsight, at Det Bosniakiske Parti (BS), kan ende med at blive afgørende i regeringsformationen. Partiet har ved tidligere valg stillet op i koalition med DPS, men valgte denne gang at opstille solo. Djurovic pointerede dog, at det har været uklart, hvad BS vil foretage sig og ønsker at opnå efter valget.
Oppositionen
De tre største oppositionspartier er trods nederlaget kommet ganske stærkt ud af valget. Den nydannede alliance Demokratisk Front opnåede næsten en fjerdedel af stemmerne.
Alliancen tilskynder blandt andet til forsoning mellem de grupper, der er henholdsvis for og imod Montenegros selvstændighed fra statsunionen med Serbien (Montenegro blev selvstændigt efter en folkeafstemning i 2006, red.). DPS og Djukanovic beskyldte dog i valgkampen alliancen for at gå Serbiens ærinde.
Det Socialistiske Folkeparti, SNP, der udsprang som en pro-serbisk fraktion af DPS allerede i 1997, ligger på omkring de ti procent.
Endelig står det spritnye centrum-venstre parti, Positivt Montenegro, til at komme i parlamentet for første gang med lidt under ti procent af stemmerne. Partiet har, modsat de to andre oppositionspartier, en klar pro-montenegrinsk identitet.
De tre partier fremtræder dog langt fra som en samlet opposition.