KonferenceTorsdag den 16. november arrangerer studerende fra Østeuropastudier og Asienstudier på Københavns Universitet en heldagskonference, der sætter en ofte overset region i centrum.

Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan, Turkmenistan og Tadsjikistan er ikke de lande som fylder mest i danskeres bevidsthed. Generelt er Centralasien som region en af de mindst belyste både i mediebilledet og blandt forskere. Det forsøger fagrådene på Østeuropastudier og Asienstudier nu at lave om på, ved at afholde en akademisk konference der stiller skarpt på de fem lande og deres relation til resten af verden. Konferencen vil have oplæg fra både danske og internationale forskere, organisationer og studerende. Tilsammen vil de komme bredt omkring regionen og udfolde en række interessante kulturelle, politiske, sproglige oggeopolitiske problemstillinger Centralasien.

Både Østeuropastudier og Asienstudier hører til på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS), der også inkluderer Mellemøststudier. Dermed beskæftiger instituttets forskellige områdestudier sig med samtlige af Centralasiens omkringliggende regioner og er derfor også unikt disponeret til at forske i regionen.   

Konferencen afspejler ydermere det stigende fokus, der er kommet på regionen blandt de studerende på ToRS i senere år. I efteråret 2021, tog de tre første studerende fra Østeuropastudier på selvarrangeret udvekslingsophold til Almaty i Kasakhstan og i øjeblikket er det tredje hold af studerende afsted. Flere af disse studerende valgte efter hjemkomsten at skrive bacheloropgaver med fokus på Kasakhstan. Siden har den politiske udvikling i både Iran og krigen i Ukraine ført til at instituttet arbejder på at etablere nye samarbejdsaftaler i Centralasien.  

Som de tre første på Østeuropastudier tog Henrik, Sofie og Simon på et selv selvarrangeret udvekslingsophold til Almaty, Kasakhstan (Kilde: Simon Røn Dalsgaard)

Konferencen afholdes i festsalen på Søndre Campus. Oplæggene vil strække sig henover eftermiddagen fra kl. 13.00-18.00. Herefter åbnes der op for en markedsplads, hvor deltagerne vil få mulighed for at møde relevante organisationer, lære om deres arbejde og hvordan man kan engagere sig frivilligt i disse. Blandt andet vil Centralasiatisk Selskab, Dansk Kulturinstitut, Silba og det Udenrigspolitiske Selskab (U35) være til stede. Konferencen afsluttes med gratis aftensmad, hvor der vil blive serveret usbekisk plov.

I forbindelse med konferencen vil rØst også have en lille stand på ’markedspladsen’, hvor deltagerne kan få indsigt i vores arbejde og høre om mulighederne for at publicere deres egne artikler, især dem relateret til landene i Centralasien. Som en ekstra bonus vil vores ene redaktør for Centralasien, Estrid Knudsen, præsentere et oplæg som en del af de studerendes præsentationer. Hendes oplæg vil fokusere på emnet russisk ontologisk sikkerhed i relation til borgerkrigen i Tadsjikistan, der strakte sig over størstedelen af 1990’erne.

Link til arrangementet: https://fb.me/e/UNEEg9GW

Program til konferencen. Mere information findes på facebook begivenheden i linket ovenfor.