FODBOLD | Serbiske hooligans trækker igen internationale overskrifter efter de tirsdag aften skabte voldsomme uroligheder under og efter en fodboldkamp mellem Serbien og Italien i Genova.

6 minutter. Så kort blev tirsdagens landskamp mellem Serbien og Italien. Dommeren stoppede kampen efter serbiske fodboldfans havde skabt tumult på banen og på tilskuerrækkerne med romerlys og voldelige sammenstød med italienske tilskuere.

Volden fortsatte efter kampen, hvor serbiske og italienske hooligans gik til angreb på hinanden og italiensk politi. Mindst 25 personer kom til skade og 17 blev arresteret. De serbiske tilhængere havde tidligere på dagen angrebet deres egen landsholdsbus og såret den serbiske målmand Vladimir Stojkovic. Serbiske medier spekulerer i om de serbiske hooligans har forbindelser til den radikale højrefløj i serbisk politik, eller baggrunden for urolighederne skyldes indbyrdes konkurrence mellem forskellige serbiske fodboldklubber.

Formanden for det Serbiske Fodboldforbund har kaldt hændelsen en skandale og en skamplet på Serbien. Den serbiske præsident Boris Tadic har personligt undskyldt episoden til Italiens premiereminister Silvio Berlusconi. Samtidig overvejer UEFA, hvilke konsekvenser de serbiske hooligans opførsel skal få for landets videre deltagelse i EM 2012.

Episoden i Genova kom blot få dage efter søndagens Gay Pride Parade i Beograd endte i blodige sammenstød mellem højreradikale demonstranter og serbisk politi, der beskyttede paradedeltagerne. Her blev over 100 – hovedsageligt politifolk – såret og 101 demonstranter arresteret. Boris Tadic har varslet en gennemgribende efterforskning af begge sager og lovet at alle uromagerne vil blive stillet til ansvar.

 

Balkan Insight 10/10 og 13/10

B92 13/10 og 14/10

Af AHB