ENIGHED | Forhandlere fra Serbien og Kosovo er nået frem til en aftale, der skal ophæve handelsembargoen imellem de to lande. Aftalen forventes at kunne forbedre det spændte forhold mellem de to parter.

Den EU-sponserede dialog mellem Beograd og Pristina fortsatte fredag den 2. september i Bruxelles, og her opnåede man aftaler vedrørende varetegn og cadastre spørgsmål. Varer fra Kosovo vil fremover bære betegnelsen ”varer fra Kosovo”, men vil ikke bære kontroversielle symboler, der relaterer til de Kosovo albanske autoriteter i Pristina. Dermed vil det være muligt for Serbien at importere varer fra Kosovo, uden at anerkende den tidligere serbiske provins som en selvstændig stat. Aftalen er blevet rost af både EU og frihandelsorganisationen CEFTA.

Dialogen var udsat i juli på grund af uoverensstemmelser om en løsning angående varetegnene. Efter forhandlingerne var gået i hårdknude indførte Pristina en handelsembargo mod varer fra Serbien, og politistyrker fra Pristina overtog, efter ordre fra premierminister Hashim Thaci, kontrollen over de to grænseovergange i byerme Jarinje og Brnjak. Grænseovergangene ligger mellem Serbien og de serbisk-dominerede nordlige områder af Kosovo, og grænseposterne havde hidtil været kontrolleret af betjente fra EU’s mission i Kosovo, EULEX.

Som en reaktion på Pristinas aktion blokerede lokale kosovo-serbere indfaldsvejene til grænseposterne og angreb de kosovo-albanske politistyrker. Én albansk politibetjent blev dræbt under urolighederne.

En foreløbig konklusion på konflikten blev, at NATOs KFOR styrker i Kosovo overtog kontrollen ved de to grænseposter.

Med den netop indgåede handelsaftale vil det nu gøre det muligt for kosovo-albanske varer at få adgang til Serbien, og det forventes, at Kosovos handelsblokade mod Serbien vil blive løftet i løbet den kommende uge. En permanent afklaring af, hvem der skal bevogte grænseovergangene er dog stadig under forhandling.

B92 3/9

Balkan Insight 3/9

Af JTM