MINDRETAL | Den litauiske stat tildelte for nylig Vytautas den Stores Storkorsorden til Lech Walesa – lederen for 1980’ernes polske Solidaritetsbevægelse og ekspræsident – for hans store indsats for det polsk-litauiske forhold. Walesa nægtede dog at tage imod prisen.

Ifølge den polske avis Gazeta Wyborcza begrundede han den 6. september i et brev til den litauiske ambassadør sin beslutning med den manglende respekt for det polske mindretals sproglige og kulturelle rettigheder i Litauen.

Sagen er det seneste element i en langvarig polsk-litauisk konflikt om mindretallenes rettigheder. I Litauen handler striden bl.a. om det polske mindretals rettigheder til polske vejskilte, polsk stavemåde af navne i officielle dokumenter og polsk som undervisningssprog.

På den polske side af grænsen klager det litauiske mindretal også over diskrimination og chikane. For nylig overmalede ukendte gerningsmænd de litauiske stednavne på flere tosprogede vejskilte, som i modsætning til Litauen er tilladt i Polen.

Skolestrejke for mindretalsrettigheder
I sidste uge strejkede en række polske skoler i Litauen imod en ny skolelov, som indfører litauisk som undervisningssprog i væsentlig flere fag, end det hidtil har været tilfældet i mindretallets skoler, og desuden gør det obligatorisk for alle gymnasieelever at aflægge eksamen i litauisk på samme niveau som i resten af landet.

Strejken førte til, at den polske premierminister Donald Tusk rejste til Vilnius for at mødes med sin litauiske kollega Andrius Kubilius. De to nedsatte en fælles kommission, som skal undersøge, hvordan man bedst muligt kan imødekomme det polske mindretals krav inden for rammerne af den nye lov.

Det polske mindretal udgør ca. 7 % af den litauiske befolkning på omkring 3 millioner. I området omkring Vilnius udgør etniske polakker faktisk et flertal. I Polen består det litauiske mindretal af godt 5.000 personer, som bor i det nordøstlige Polen.

Gazeta Wyborcza, 6/9

Jacob Lolck er ny skribent på rØST. Han er for øjeblikket bosiddende i Warszawa. Er kandidatstuderende på Københavns Universitet, hvor han studerer Polsk Sprog og Kultur. Har desuden en bachelorgrad i statskundskab.

Af Jacob Lolck