POLITIK | I et nyligt underskrevet dekret kræver den russiske præsident, Dimitrij Medvedev, ministre erstattet med uafhængige bestyrelsesmedlemmer i 17 statskontrollerede virksomheder inden 1. juli 2011. Det rammer flere af Putins folk.

Med dekretet forsøger Medvedev at reducere virksomhedernes markante indflydelse på investeringsklimaet i Rusland. Kravet kommer i forbindelse med den moderniseringsproces, som Medvedev har iværksat. Til den hører også planer om privatisering af statsejede virksomheder frem mod 2015. Målet er at genopbygge investorernes tillid og ændre strukturerne i økonomien.

Initiativet vil omfatte prominente navne såsom vicepremierminister Igor Setjin, bestyrelsesformand i Rosneft og samtidigt Putins rådgiver, finansminister AleksejKudrin, VTB Bank, transportminister Igor Levitin, Aeroflot og energiminister Sergej Sjmatko, som sidder Gazproms bestyrelse.

Medvedev har ved flere lejligheder, bl.a. under præsidentkampagnen i 2008, udtalt sig kritisk om dynamikken i det russiske erhvervsliv og de uigennemsigtige forbindelser mellem den offentlige og private sfære. Medvedev sad i øvrigt selv som bestyrelsesformand for gasgiganten Gazprom, mens han varetog posten som vice-premierminister under daværende præsident Putin.

Rferl 31/3

Moscow Times 4/4

Kremls officielle hjemmeside 2/4

Af Jeppe Lund