Meget tyder på at Rusland får en køreplan (en såkaldt ‘road map’) for indførelsen af visumfrihed mellem Rusland og EU på topmødet den 31. maj. En køreplan er en konkret række punkter, der skal opfyldes for at opnå visumfriheden, og selvom køreplanen reelt ikke forpligter EU, så er den dog et kraftigt signal.
Den nye situation er opstået efter, at Tyskland efter længere tids tøven har erklæret sig positiv overfor visumfrihed mod øst, og dermed altså tipper den europæiske vægtskål.
Polens udenrigsminister Radek Sikorski kræver dog – helt i overensstemmelse med en klassisk polsk udenrigspolitisk kæphest – at EU sender samme positive signaler til de seks postsovjetiske medlemmer af EU’s østlige partnerskabspolitik, Armenien, Aserbajdsjan, Georgien, Hviderusland, Moldova og Ukraine.
Flere andre EU-lande ligger på linje med Polen i dette spørgsmål – ihvertfald i forhold til Ukraine. Repræsentanter for 14 lande, der kalder sig for ‘Ukraines venner’, mødtes således mandag 10. marts med Ukraines udenrigsminister, Kostyantyn Gryshchenko, på Polens ambassade i Bruxelles, for at diskutere de fremtidige muligheder i forholdet mellem Ukraine og EU.
De fjorten venner udgør udover Polen Estland, Finland, Frankrig, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet og Tyskland.