ØKONOMI. Kommissionen besluttede onsdag, at Estland opfylder alle kriterier for Euroen og vil kunne indføre den nye valuta allerede fra 1. januar 2011. Beslutningen skal først sanktioneres af medlemslandenes regeringschefer i juni, men dette betragtes som en formsag.

Estland er generelt et EU-positivt land, men flere kommentatorer i landet advarer mod Euroen pga. gældskrisen i Grækenland. De bakkes endda op af flere udenlandske analyser f.eks. fra Edward Altman, der er professor på New York University’s Stern School of Business, der kalder optagelsen for dårlig timing ifølge Baltic Reports.

I Polen har man også valgt at udskyde optagelsen i Euroen, udtalte den polske premierminister Donald Tusk. Det vil kunne ske ved samme mekanisme som i Sverige, hvor man ikke har forbehold, men blot sørger for at valutaen ikke opfylder alle krav der kræves i ERM II.

Baltic Reports 12/5

EUobserver 12/5

KFH

Af KFH