KULTUR | Mindst 30 af medlemmerne i det maskerede kor Volny Chor (oversat til Det Frie Kor) er blevet anholdt i hjemlandet Belarus. Nu tager de på deres første Danmarksturné og fremfører sange, der kæmper mod undertrykkelse. Præsenteret i samarbejde med Dansk Kulturinstitut

Belarus har været under samme regime siden 1994, og genvalget af Aleksandr Lukasjenko i 2020 udløste massive protester, som vi har skrevet om i magasinet før.

Mange oppositionsledere er blevet fængslet eller tvunget i eksil, og uafhængige medier og civilsamfundsorganisationer må forlade landet for at kunne udtrykke sig frit.

Fire år efter det kontroversielle valg er der over 1.400 politiske fanger i Belarus, mens tusindvis af kunstnere og kulturarbejdere er flygtet og lever i eksil.

Volny Chor: Sang som modstand

Volny Chor fandt sammen efter præsidentvalget i 2020 som en reaktion på den stigende undertrykkelse i Belarus. Koret voksede hurtigt til en protestbevægelse, kendt for sine spontane pop-up koncerter i det offentlige rum, herunder ved metrostationer og biblioteker. 

Da politiforfølgelsen blev intensiveret i hjemlandet, gik koret under jorden og begyndte at afholde hemmelige koncerter, indtil de helt måtte stoppe aktiviteterne, gå i eksil og operere fra udlandet. 

Koret har gentagne gange oplevet forfølgelse: Mindst 30 personer fra koret er blevet arresteret, sangerne er blevet forfulgt, og der har været razziaer under flere sangprøver i korets levetid. Koret optræder altid maskeret for at beskytte deres identitet og sikkerhed.

Volny Chor optræder altid maskeret for at opnå beskyttelse. Foto: Dansk Kulturinstitut

Volny Chor optræder altid maskeret for at opnå beskyttelse. Foto: Volny Chor

 

En kamp for kultur og identitet

Volny Chor synger på belarusisk, og deres repertoire omfatter sange af komponister, der blev henrettet under sovjetstyret og afspejler kærlighed og respekt for deres hjemland. 

De belarusiske protestsangere forsøger at genoplive glemte musikstykker, der gik tabt, og bringe dem tilbage til nutidens musikalske rum.

I dag bliver Volny Chor anset som ”ekstremistister” af styret i Belarus, hvorfor koret opererer fra eksil i Warszawa, Polen.

Koret optræder i røde og hvide dragter, der refererer til det hvide og røde nationalflag fra 1991-1995, dvs. flaget som blev brugt før Lukasjenkos styre. Generelt er røde og hvide farver i Belarus blevet symbol på kampen for den belarusiske nationalidentitet og demokrati. 

Citater fra anonyme kormedlemmer

“Vi ønsker at sprede belarusiske sange over hele verden, tale om vores hjemland og fortsætte kampen for dets befrielse.” 

”Hvorfor slog regimet ned på os? Hvorfor er det så farligt at synge sange? Fordi musik påvirker vores emotionelle tilstand. Musik fremkalder kraftfulde følelser.

 

Vi tror på, at vi en dag vil samles mange tusinde på hovedtorvet i Minsk, og vi vil synge sammen som ét stort kor!”  

Om koncerterne i Danmark 

Koret vil fremføre koncertprogrammet “Belarus today”, som består af klassisk og moderne korsang fra Belarus. Derudover vil koret tale om den aktuelle situation i Belarus, om lidelserne og det belarusiske folks vej til frihed. Programmets hovedfokus vil være på de over 1400 politiske fanger, der pt. er i Belarus.

Koncertdatoer

  1. August, kl. 19.30: København, Johan Borup Højskolen 
  2. August, kl. 16.30: Nykøbing Mors, Kulturmødet Mors, Folkescenen 
  3. August, kl. 16.00: Aarhus, Katolsk Vor Frue Kirke 

Alle koncerter er gratis og åbne for alle

Link til Facebookevent: https://www.facebook.com/events/415219747638738 

Foto: Volny Chor

Grafik: Magasinet rØST. Kilde: Pen Belarus