HVIDERUSLAND | Med blomster i hænderne og signalløse telefoner i lommerne møder den hviderussiske befolkning kampklædte specialstyrker i landets gader. Viktoria Fuglsang Semenova beretter om dagene efter søndagens præsidentvalg i Europas sidste diktatur

Intet signal. Sådan har det set ud på den hviderussiske befolknings skærme siden søndag den 9. august, hvor der under det igangværende præsidentvalg pludselig opstod dårlig forbindelse. 

I de snart fem dage, hvor nettet har været nede, har tusindevis af hviderussere været nødsaget til at bruge en proxyserver, en stedfortræder på internettet, der gør det muligt eksempelvis at bruge medier som blandt andre Telegram, en online platform hvor brugere kan dele beskeder, billeder, videoer og filer.

På trods af nedlukningen af internettet bruges Telegram dagligt til deling af en massiv mængde af information om de igangværende protester. Her kan man blandt andet finde et utal af videoer, der viser voldsomme sammenstød mellem demonstranter og kampklædt politi. 

Lige nu er Telegram det mest brugte socialemedie i Hviderusland, og da det er vanskeligt for magthaverne at blokere mediet, er der håb for at information fortsat kan blive bragt ud til folket via denne kanal.

Svetlana Tikhanovskajas opfordring – kovending eller pres?
På mediet florerer nu to videoer af den 37-årige Svetlana Tikhanovskaja, en tidligere engelsklærer, som tilsluttede sig valgkampen, efter at hendes mand, oppositionspolitikeren Sergej Tikhanovskij, blev anholdt.

I den ene video forklarer hun, at hun er taget til Litauen for at beskytte sine børn, og i den anden video beder Tikhanovskaja sine støtter om at ende demonstrationerne mod Hvideruslands anfægtede præsidentvalg:

’’Befolkningen i Hviderusland har taget deres valg,” sagde oppositionslederen i en video, der blev filmet kun timer, efter at hun havde afvist de officielle resultater, der gav Aleksandr Lukasjenko en jordskredssejr ved søndagens valg. Det pludselige skift i Tikhanovskajas optræden har givet anledning til spekulationer. Blev hun presset til at komme med disse udtalelser? Hvorfor læser hun op fra et papir i videoen? Hvem har skrevet hendes taler?

I den anden video ser Tikhanovskaja ifølge kritikere af styret ud til at være under pres. Hun læser sin erklæring fra et ark, uden at se op på kameraet. Ifølge det uafhængige russiske medie Meduza er videoen blevet optaget på kontoret for den Centrale Hviderussiske Valgkommission.

Kvinderne i spidsen
Over 6000 mennesker er i skrivende stund blevet arresteret, over 250 mennesker såret, og en er død. Demonstranter gik i gaderne tirsdag aften, og især protesterne i Minsk og Grodno tiltrak opmærksomhed. I Grodno kolliderede et militært køretøj med et civilt. En video af optrinnet florerer nu rundt på Telegram. Onsdag morgen opstod en ny protestform, hvor kvinder iført hvidt tøj og med blomster i hænderne har dannet solidaritetskæder i flere større hviderussiske byer. 

Women In White Clothes Took To Streets Of Belarus To Protest Brutality
Kvinder samles i de store byer, hvor de danner de såkaldte solidaritetskæder i protest mod præsidentvalget den 9. august
 

Lige nu er 95 procent af de arresterede mænd, og håbet for en ændring ligger måske netop hos kvinderne, hvilket har været tydeligt, siden de tre kvinder Sveatlana Tikhanovkaja, Veronika Tsepkalo og Maria Kolesnikova formede en opposition med titusinder af tilhængere få uger før præsidentvalget. Hvad der kommer til at ske i Hviderusland, som ellers så nogenlunde stabilt ud i foråret, er ikke til at sige. Uanset hvad ser det ud til at Aleksandr Lukasjenkos ringe håndtering af coronakrisen og de voldsomme sammenstød mellem specialstyrker og fredelige demonstranter for alvor har sat befolkningens sind i kog.