FILMFESTIVAL | Fredag d. 13 januar åbner anden udgave af filmfestivalen Baltic Frames i Aarhus. Få et overblik over årets filmoplevelser fra Estland, Letland og Litauen.

Festivalens tema i år er Poetic Dox og sætter fokus på den baltiske særegne tradition for at lave poetiske dokumentarfilm. Der vil derfor være rig mulighed for at stifte bekendtskab med denne ofte oversete niche inden for dokumentarverdenen.

Dansk Kulturinstitut i Estland, Letland og Litauen præsenterer i samarbejde med biografen Øst for Paradis, Det Danske Filminstitut, Estisk Filminstitut, Det Nationale Lettiske Filmcenter, Litauisk Filmcenter, Den Lettiske Ambassade i Danmark en række baltiske dokumentarfilm, der udover at underholde, også giver et dybere kendskab til vore baltiske naboer og de forskellige landes politiske, historiske og i særdeleshed kulturelle baggrund.

Festivalens filmseminar søndag d. 15. januar 2017 i Dokk1 giver lejlighed til sammen med filmeksperter og instruktører at debattere udviklingen i den baltiske tradition for poetiske dokumentarfilm. Her vil også blive perspektiveret til danske filmtraditioner. Det tværkulturelle tiltag understøtter mangfoldigheden, som er ét af Aarhus’ centrale fokusområder som Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

To ukrainske sheriffer åbner festivalen
Festlighederne starter i Øst for Paradis d. 13 januar kl. 19:00 med fremvisning af et nostalgisk og herligt eksempel på en poetisk kortfilm 10 minutes older (1978) af den lettiske instruktør Herz Frank (1926-2013).

Derefter vises den prisvindende lettisk produceret film, Ukrainian Sheriffs – et tragikomisk portræt af to ukrainske sheriffer, der skal holde ro og orden i en forladt landsby, mens krigen er under opsejling. Filmen introduceres af den lettiske producent Uldis Cekulis.

Søndag d. 15 januar kl. 11-13:00 på Dokk1 i lille sal afholdes et seminar om baltisk og ukrainsk dokumentarfilm i lyset/skyggen af den dramatiske politiske udvikling i Baltikum.

Den baltiske dokumentar har siden sovjettiden altid været karakteriseret af, at det visuelle er mindst ligeså vigtigt som den historie, der fortælles. Man kan hævde, at denne særlige fortælleform er den eneste, der kan rumme de betydelige omrystelser, som  ukrainere og baltere i øjeblikket gennemlever. Her kan du møde den legendariske, litauiske instruktør Audrius Stonys, den lettiske filmproducer Uldis Cekulis samt den ukrainske filminstruktør Roman Bondarchuk i samtale med filmekspert Tue Steen Müller.

For billetbestilling henvises til Øst for Paradis hjemmeside. For yderligere information om filmene henvises til facebook siden Baltic Frames – Capturing the Poetic Everyday og Øst for Paradis hjemmeside.

Samlet program

Fredag 13/1

19:00 Åbningsfilm – Ten minutes older
19:35 Ukrainian Sheriffs (med intro ved instruktør Roman Bondarchuk og producent Uldis Cekulis)
– Biografen Øst for Paradis

Lørdag 14/1

15:00 Pelican in the Desert (med intro ved Tue Steen Müller)
19:00 Gates of the Lamb (med intro ved instruktør Audrius Stonys)
– Biografen Øst for Paradis

Seminar – Poetiske Baltiske Dokumentarfilm

Søndag 15/1

11:00 Seminar – Poetiske Baltiske Dokumentarfilm
– Dokk1 Lille Sal, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus C
15:00 Chronicles of Melanie (2016) af Viestur Kairish
– Biografen Øst for Paradis
19:00 When We Talk About KGB (2015) af Maxì Dejoie and Virginija Vareikyté

Mandag 16/1

19:00 Fast Eddy’s Old News (2015) af Marko Raat.
-Biografen Øst for Paradis

Af Baltic Frames