ØKONOMI | Hvideruslands kontantreserver er næsten halveret på bare et halvt år og landet er nu på kanten af bankerot for anden gang på to år. Rusland ser ud til at være den eneste mulighed for hjælp.

I tirsdags meddelte den hviderussiske nationalbank, at den vil lade den hviderussiske rubel flyde frit, hvilket har skabt frygt for devaluering og civil uro og det vurderes at det er nødvendigt med økonomisk hjælp udefra.

I 2009 fik Hviderusland et stort milliardlån fra både Rusland og IMF under lignende omstændigheder, men denne gang vil det være svært for myndighederne at lokke midler ud af Vesten. Det skyldes især EU’s kritik af landet med efterfølgende sanktioner efter regeringens brutale angreb på oppositionen ved valget i december.

Rusland synes derfor at være eneste sandsynlige bidragyder til en økonomisk hjælpepakke til Hviderusland.

Moscow Times 22/4

Hvideruslands nationalbank 22/4

Af KFH