BYGGERI | Et ambitiøst byggeprojekt er sat igang i den makedonske hovedstad Skopje. Den nationalkonservative regering har som led i en ‘antikvifiseringsplan’ lanceret en ombygning af byens centrum i klassisk stil. men projektet viser sig ikke at være helt lovligt.

‘Skopje 2014’ kaldes det omfattende projekt, der blandt andet kritiseres for at slide alt for hårdt på det fattige lands statsfinanser med sinde 200 mio Euro. Den langvarige strid med nabolandet Grækenland om retten til at hedde ‘Makedonien’ har udløst en statsfinansieret national bevægelse, der udover at peppe hovedstaden gevaldigt op, også satser på omfattende udgravninger af antikke monumenter samt omdøbning af veje, pladser og bynginger til klassiske navne efter personligheder fra det antikke Makedonien som f.eks Aleksander den Store.

De store investeringer i hovedstadens ombygning har dog vist sig at være en kende for hastig. Forfatningsdomstolen har netop slået fast at flere dele af byggeriet, som allerede er under opførelse (bl.a. udenrigsministeriet og en 22 meter høj statue af Aleksander den Store) er ulovlige. Der manglede simpelthen for mange led i den proces det kræver at opføre nyt byggeri – f.eks offentlige høringer.

Der findes nu to måder at komme ud af denne pinlige situation. Enten starter man processen helt forfra med de mange led af planlægning, der kræves, eller også river man simpelt hen de problematiske bygningsværker ned.

Balkan Insight 1/7

EUobserver 11/2 (her findes blandt andet en film, der visualiserer projektet)

Af KFH