POLITIK | En politisk strid om retten til et stykke land ved byen Novi Pazar i Sandzak har fået den muslimske religiøse ledelse til at opfordre til civil ulydighed. Under en demonstration med 1500 deltagere i går blev flere såret i kampe mellem demonstranter og politi.

Sandzak er historisk set en osmannisk provins, der i dag ligger på grænsen i mellem Montenegro og det sydlige Serbien. En stor del af provinsen befolkning er bosniske muslimer (også kaldet bosniakker).

Det Islamiske Samfund i Serbien, der er ledet af Muamer Zikorlic, står fast ved, at det stykke land hvor Novi Pazars lokale myndigheder ønsker at bygge en børnehave, var en donation til dem. Derfor opfattes geninddragelsen af grunden i kommunen som kulminationen af manglende respekt og diskrimination imod de lokale muslimer. Zikorlic udtaler endvidere at denne handling er en sidste forberedelse fra myndighederne for at gennemtvinge assimilation og tvangskonvertering af muslimer, hvilket er en fortsættelse af en folkemorderisk politik imod bosniakker.

Den serbiske socialminister Rasim Ljajic har for nyligt udtalt, at Sandzak aldrig vil blive et nyt Kosovo.

B92 5/9

B92 22/8

Af KFH