DØDSFALD | Den amerikanske topdiplomat, der blandt andet var arkitekten bag Dayton-aftalen, døde i mandags på et hospital i Washington.

Richard Holbrooke, der blev 69 år, døde som følge af en sprængt blodåre. Han gennemgik en større operation i weekenden, men hans liv stod ikke til at redde.

Holbrooke var en af USA’s mest erfarne og respekterede diplomater, og har haft en lang række topposter inden for det amerikanske diplomati.

Han huskes blandt andet for sin rolle i fredsforhandlingerne i krigen i Eksjugoslavien i midten af 1990erne. Det var Holbrooke, der sammen med krigens parter i december 1995 i Dayton, Ohio, fik forhandlet den fredsaftale på plads, der sluttede krigshandlinger i Bosnien. Dayton-aftalen, som fredsaftalen blev døbt, har siden udgjort grundlaget for Bosniens forfatning.

Det var også Hobrooke, der, forgæves, forsøgte at få Milosevic til at trække sine styrker ud af Kosovo, før NATO indledte et luftangreb af de serbiske styrker i 1999.

Foruden sit arbejde på Balkan har Holbrooke blandt andet været USA’s ambassadør i Tyskland og FN, og arbejdede i tiden op til sin død som Barack Obamas Særlig Rådgiver i forhold til Pakistan og Afghanistan.

 

BBC 14/12

Af AHB