FOLKEAFSTEMNING | I søndags gik slovenerne til stemmeurnerne for at afklare en sag om grænsestridigheder med nabolandet Kroatien. Et lille flertal godkendte det kompromis, som de to lande var net frem til.

EU-medlemmet Slovenien har igennem en lang periode forhindret Kroatiens optagelsesforhandlinger med EU pga. uenighed om Sloveniens adgang til internationalt farvand i Adriaterhavet. De to landes regeringer har nu aftalt at lade en voldgiftsret afgøre sagen som et kompromis, hvilket nu endelig kan lade sig gøre efter søndagens afstemning.

I EU ånder man lettet op, da man frygtede at den nationalistiske fløj i Slovenien ville få væltet kompromisset og dermed sende Kroatien ud i endnu en periode med usikkerhed omkring optagelsen. ”Dette er et vigtigt skridt fremad”, udtalte Kommissionsformand José Manuel Barroso, ifølge EUobserver. ”Det er et vigtigt signal for regionen”, konstaterede han med reference til øvrige blokader af optagelsesforhandlinger på Balkan, som f.eks. krisen imellem Grækenland og Makedonien.

SETimes 8/6

EUobserver 7/6

 

Af KFH