DIALOG | Repræsentanter fra regeringerne i Beograd og Pristina afholdte tirsdag det første i en række møder, der på sigt kan føre til en normalisering mellem de to lande.

Delegationer fra Serbien og Kosovo mødtes tirsdag på neutral grund Bruxelles. Mødet, der er den første af sin art, er en direkte konsekvens af Serbiens nye, mere pragmatiske tilgang til Kosovo-spørgsmålet.

Dialogen skulle være indledt i efteråret, men er blevet udskudt som følge af parlamentsvalget i Kosovo i december og de efterfølgende vanskeligheder med at danne regering.

Serbien nægter fortsat pure at anerkende Kosovos selvstændighed, mens regeringen i Kosovo sammen med hovedparten af EU og USA har erklæret, at spørgsmålet om uafhængighed ikke længere er til diskussion.

Da mødet i høj grad er symbolsk og skal opfattes som en isbryder mellem de to uenige parter, valgte man fra starten at undgå de mest følsomme emner. Herunder at diskutere spørgsmålet om Kosovos selvstændighed, et evt. bytte af territorier og situationen for serbere bosiddende i Kosovo.

Man undgik desuden spørgsmålet om Kosovos krav om en officiel undskyldning fra Serbien for de begåede krigsforbrydelser under krigen i 1999, samt det serbiske krav om en uafhængig undersøgelse premierminister Hashim Thacis påståede rolle i ulovlig organhandel.

Mødet, der i stedet koncentrerede sig om mindre kontroversielle emner, såsom regional samhandel, telekommunikation og lufttrafik, var det første officielle møde mellem parterne, siden Kosovo erklærede sig selvstændige fra Serbien for godt tre år siden.

Balkan Insight 8/3

B92 8/3

 

Læs også:

Regering på plads i Kosovo

Fødselar med meget lidt at fejre

 

Af AHB