POLITIK | Som ventet stemte et flertal i Kosovos parlament for en mistillidserklæring overfor den siddende regering sent tirsdag den 2. november, og åbner dermed for afholdelsen af nyvalg i december.

Mistillidserklæringen blev støttet af 66 ud af Kosovos 120 parlamentarikere, herunder alle ministre i den siddende regering. Mistillidserklæringen blev af det største regeringsparti PDK, set som eneste udvej i den seneste tids politiske og institutionelle krise. Efter afstemningen opløste parlamentets formand og fungerende præsident Jakub Krasniqi parlamentet og udskrev nyvalg, som skal afholdes den 12. december.

Opløsningen af parlamentet er kulminationen på en politisk krise, der begyndte i september, da Kosovos forfatningsdomstol afgjorde at det var forfatningsstridigt at fungere både som partiformand og præsident. Det fik præsident og formand for partiet LDK, Fatmir Sejidu, til at trække sig fra sin præsidentpost, og siden at trække sit parti helt ud af regeringssamarbejdet med PDK. Dette har fået premiereminister Hashim Thaci til at give LDK hele skylden for krisen.

Den politiske krise kommer på et højest ubelejligt tidspunkt, efter den serbiske præsident Boris Tadic i den seneste tid har ændret kurs i spørgsmålet om Kosovo, og har udtrykt ønske om øget dialog mellem regeringerne i Serbien og Kosovo.

De planlagte møder mellem politikere i Beograd og Pristina, der er blevet stærkt bakket op af det internationale samfund, er indtil videre blevet sat i bero til efter parlamentsvalget i Kosovo er blevet afviklet.

 

Balkan Insight 2/11

waz.euobserver.com 3/11

Af AHB