Enten vil den tidligere chef for Yukos, Mikhail Khodorkovskij, der nu i syv år har siddet fængslet, aldrig komme til at opleve friheden igen. Eller også vil Rusland ændre sig.

At der kun er de to muligheder blev klart i dag, hvor Khodorkovskij gav sit sidste indlæg i den aktuelle proces, hvor han og den anden eks-oligark, Platon Lebedev, er anklaget for at have plyndret oliefirmaet Yukos for i omegnen af 50 mia. kroner.

Khodorkovskijs indlæg var et klart politisk manifest. Han ønskede sig et land, bygget på frihed og på retssikkerhed. Et land, hvor menneskerettigheder ikke afhænger “tsarens gemyt”, om det så er godt eller ondt. Og med en regering, der er afhængig af befolkningen og ikke omvendt.

Et par dage tidligere fik Novaja Gazeta mulighed for at interviewe Khodorkovskij og Lebedev. Interviewet kan læses her på engelsk.

Sagen mod Khodorkovskij og Lebedev forventes afsluttet den 15. december.

Gazeta.ru, 2/11

Af JP