LOKALVALG | Det polske mindretalsparti høstede succes ved weekendens lokalvalg i Litauen. Partiet er nu i spil til en borgmesterpost i Vilnius.

Det polske mindretalsparti, Valgforbundet af Polakker i Litauen (Lietuvos lenkų rinkimų akcija eller på polsk Akcja Wyborcza Polaków na Litwie – AWPL), har øget sit antal af mandater i byrådet i Vilnius ved lokalvalget i weekenden (26-27/2).

AWPL vandt i hovedstaden 15,24 procent af stemmerne i koalition med det russiske mindretalsparti (Lietuvos rusų sąjunga – LRS eller på russisk Союз русских Литвы). Sammen fik de således 11 ud af de 54 pladser i byrådet.

I regionen Vilnius vandt AWPL med hele 64,72 procent, hvilket betyder at de kommer til at sidde med 19 mandater ud af 27 i de næste fire år. Den største sejr er dog noteret i Salcininkai regionen, hvor partiet vandt 70,29 procent af stemmerne og dermed fik 22 ud af de i alt 25 pladser. Regionen fortsætter dermed med AWPL i spidsen ligesom i de forrige 16 år.

Partileder Waldemar Tomaszewski, der sidder i Europaparlamentet for De Europæiske Konservative og Reformister, fortalte til det polske nyhedsbureau PAP, at han betragter valgsejren som en succes, og at han nu håber på en borgmesterpost i Vilnius.

Det endelige valgresultat annonceres af valgkommisionen i de kommende par dage.Men man ved allerede, at AWPL også vandt pladser i regionerne Svencionys, Sirvintos og Visaginas.

AWPL blev  funderet i 1994, og er et Kristent-demokratisk parti på lige linje med det store litauiske parti Hjemlandsforbundet – Litauiske Kristelige Demokrater (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai).

Polskie Radio, 28/2

Baltic Times, 28/2

Af Rikke Sofie Møller