MUSIK | Magasinet rØST vil med denne 3. udgave af MAGASINET RØSTS PLAYLISTE sætte fokus på ukrainsk musik og et spændende arrangement, som vil have fokus på alt hvad der gør Ukraine til Ukraine – lige fra historie, kultur og religion – til litteratur og ungdomsliv.

Siden sidste udgave af vores rØST-playliste er verden vendt på hovedet. I forrige anbefaling kunne vi skrive introducerende om, hvordan verden omkring os var blevet lysere som følge af forårets kommen, samt at verden atter igen var ved at lukke op efter lang tids corona-nedlukning. I dag er situationen en helt anden. Nok er aftenerne igen blevet lysere, men det er måske også det eneste der kan omtales i de vendinger – for i slutningen af februar valgte det russiske styre at igangsætte en brutal invasion af Ukraine, og derved starte en meningsløs krig i hjertet af Europa. Krigen har sat alle de idéer og normer om indretningen af det internationale samfund, som vi satte vores lid til kunne bevare en nogenlunde fredelig tilstand, under stort pres. Og måske vigtigst af alt – sat håbet for en bedre fremtid for Ukraine, Rusland, og resten af verden generelt totalt ud af spil.

Krigen er her, over to måneder senere, stadig i gang. I mellemtiden er mange menneskeliv gået tabt, familier er blevet splittet ad og manges skæbne og fremtid synes uvis. Ukraine er blevet bombet, brændt, raseret, smadret og udsat for en form for ondskab, som ingen troede kunne udspille sig kun to timers flyvetur fra København.

Magasinet rØST tænker på Ukraine og de enorme menneskelige omkostninger, som den ukrainske befolkning har lidt og fortsat kommer til at lide, så længe krigen er i gang. Alt sammen på grund af Kremls vedholdende ønske om at underlægge sig en fri, demokratisk og suveræn stat med ret til selvbestemmelse over hvilket geografisk, politisk og værdimæssigt tilhørsforhold, den ønsker skal gøre sig gældende. Et ønske, hvor målet åbenbart helliger midlet – og midlerne der tages i brug bliver kun voldsommere og voldsommere. Overgrebet på Ukraine kan måske bedst af alt beskrives som meningsløs galskab – for det er hvad det er, når der kun er sorg, smerte og tab at hente for Ukraine.

Men i krigens skygge er det vigtigt at oplyse om og sætte fokus på alt det, som Ukraine også er. Ukraine er en selvstændig stat, kultur og nation, og derfor vil vi med denne tredje rØST-playliste bringe ukrainsk musik frem i spotlyset – for at understrege, at Ukraine er mere end en storpolitisk skakbrik. Ukraine har et blomstrende kulturliv med uendeligt meget at byde på, herunder en fantastisk musikscene, som har brug for alt den støtte og opmærksomhed, som vi overhovedet kan give. Det er centralt at gøre vores for at holde ukrainsk identitet i live i disse tider, hvor man fra Kremls side forsøger med vold og magt på at udslette den.

I forlængelse af dette vil vi gerne anbefale alle vores læsere at købe billet til Ukrainefestivalen på Søndre Campus på Københavns Universitet. Festivalen løber af stablen torsdag den 5. maj, og det koster 100 kroner at deltage. Pengene går ubeskåret til RAZOM FOR UKRAINE. Festivalen er sat i verden af dygtige kræfter fra Østeuropastudiers Fagråd, og vil byde på en række oplæg om Ukraines historie, kultur, litteratur, religion, moderne medieforhold og ungdomsliv – alt det, der gør Ukraine til Ukraine. Til festivalen vil den ukrainske forfatter Andrej Kurkov (kendt for Grå Bier og Den Ukrainske Dagbog) holde oplæg, og det vil også være muligt at møde en række af de civilsamfundsorganisationer, som man som frivillig kan engagere sig i Ukraine i gennem – herunder også Magasinet rØST.

Vi håber på at se så mange af jer læsere til festivalen som muligt – og at i vil nyde de ukrainske toner, som vi har fundet frem til jer.

Billetter til festivalen kan købes ved at sende 100 kroner gennem Mobilepay til boxen 5788HZ. Prisen inkluderer mad og kaffe i løbet af dagen, og går som førnævnt ubeskåret til RAZOM FOR UKRAINE. Læs mere om arrangementet og se programmet via linket her.