FILMFESTIVAL | Cinemateket og East by Southeast præsenterer i dagene 20. november-30. november 8 helt nye film fra Central- og Østeuropa, inklusive instruktørbesøg og receptioner efterfølgende

30 år efter murens fald forbliver filmproduktionerne i Central- og Østeuropa banebrydende med deres mange fremragende nye film og stærke titler. Festivalen East by Southeast giver publikum gennem en kulturel uge mulighed for at stifte bekendtskab med film, der giver indblik i livet i Central- og Østeuropa. Flere af begivenhederne byder på muligheden for at stille spørgsmål til instruktøren eller skuespillerne, og efterfølgende også for et glas vin eller øl sammen med andre fællesinteresserede indenfor filmlandet og/eller filmens kulturelle verden. Alle filmene finder sted på Danish Film Institute/Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 Copenhagen K.

My Last Year as a Looser
East by Southeast Filmfestivalen lægger den 20. november ud med Ursa Menarts slovenske spillefilmsdebut ”My Last Year as a Looser”, en bittersød komedie om fortabt europæisk ungdom.  ‘My Last Year as a Looser’ sætter fokus på kunsthistorikeren Spela, der nærmer sig de 30. Hun er fast besluttet på at blive boende i Ljubljana, selvom hendes to bedste veninder er flyttet til udlandet. Men da hun ikke får forlænget et vikariat på et kunstmuseum, og hendes kæreste dumper hende for et IT-job i Californien, ender hun på sofaen i forældrenes lejlighed. Ursa Menarts semibiografiske debutfilm er en bittersød komedie om en desillusioneret generation.

On The Roof
Den 25. november er der Danmarkspremiere på den prisbelønnede tjekkiske film ”On The Roof”. Den gnavne, 75-årige Rypar lever alene i en nedslidt beboelsesejendom i Prag. En dag støder han på den unge, fortabte vietnamesiske Song, der arbejder illegalt i Tjekkiet som moderne slave. Rypar tilbyder Song husly et par dage, mod at Song gør rent i lejligheden. Efter en konfliktfyldt start finder de to mænd ud af, at de har brug for hinanden. En underholdende og bevægende historie om immigration, kulturel identitet og næstekærlighed.

Bille
Den 26. november kl. 16:45 er det den lettiske gribende coming-of-age-film ”Bille”. En sørgmodig, men livsbekræftende og håbefuld filmfortælling om en opvakt lille pige, der vokser op i en fattig lettisk familie i slutningen af 1930’erne. Stillet over for morens foragt for hende, forsøger hun at finde en flugtvej i sin livlige fantasi. Billes opvækst følger komplekse og tragiske stadier i Letlands historiske udvikling. Skuespil og produktionsdesign er helt i top i ‘Bille’, der er baseret på en selvbiografisk bestseller af den internationalt kendte lettiske forfatter Vizma Belsevica. ‘Bille’ blev kåret til den bedste lettiske film i 2018.

Impromptu
Den 26.november kl. 19:00 byder Cinemateket på det helt nye ungarske drama ”Impromptu”, som beskæftiger sig indfølt, nuanceret og medrivende med svære emner som seksuelle overgreb i et ungdoms-symfoniorkester. Det udsøgte kameraarbejde og den smukke klassiske musik, som gennemstrømmer filmen, bliver et billede på voksenverdenens passivitet. Et utrolig indfølt lille mesterværk om et svært emne, hvor man har mulighed for at møde instruktøren bag filmen, Zoltan Nagi.

The Little Comrade
Den estiske skuespiller Juhan Ulfsak svarer på spørgsmål fra publikum, når han gæster den 27. november med coming-of-age filmen ”The Little Comrade”. ”The Little Comrade” foregår i Estland under den stalinistiske terror i 1950’erne. Filmen følger pigen Leelo, hvis højeste ønske er at blive optaget i de røde ungbrigader, men hendes mor bliver tiltalt for ‘nationalistiske tendenser’ og sendt i sovjetisk fangelejr. Til trods for det tragiske emne er filmen fyldt af humor, især når Leelo forsøger at forstå den komplicerede estiske/sovjetiske voksenverden. Filmen er baseret på to autobiografiske bøger af Leelo Tungal, en af Estlands mest elskede forfattere. ”The Little Comrade” blev en kæmpesucces i hjemlandet, Estland.

Omnipresent
Den 28. november vises Bulgariens underholdende Oscar-kandidat ”Omnipresent” – hvor filmen vil blive præsenteret af filmens instruktør Ilian Djevelekov. Reklamemanden Emil er besat af at udspionere sin familie, sine venner og ansatte via små skjulte kameraer. Hvad laver svigerfar med hushjælpen på badeværelset, og hvad foregår der mellem hans psykolog-kone og hendes klienter? Hvad der starter som en uskyldig hobby kommer helt ud af kontrol, da Emil begynder at misbruge sin nye viden, og nogle af hans optagelser havner på nettet. Et foruroligende og flot fotograferet overvågnings-drama. Filmen er kåret som bedste bulgarske film i 2018.

The Baltic Freedom Way
Med dokumentarfilmen ‘The Baltic Freedom Way’ fejres 30-året for de baltiske landes opstand mod Sovjetunionen.

I anledning af at det i år er 30 år siden (august 1989), at en kæde af to millioner mennesker stod lænket sammen hånd i hånd fra Tallinn over Riga til Vilnius for at protestere mod den sovjetiske besættelse, vises ydermere den tre minutter lange ”Act Baltic Way” den 29. november.

Let There Be Light
East by Southeast Filmfestivalen bliver afsluttet den 30. november med filmen” Let there be light”. Milan Ondrik vandt skuespillerprisen på årets Karlovy Vary-festivalen for sit intense portræt af gæstearbejderen Milan, der vender hjem til sin sneklædte slovakiske landsby for at holde jul, og chokeret opdager at hans teenagesøn er blevet aktiv i en højre-ekstremistisk paramilitær ungdomsorganisation og tilsyneladende har været medvirkende til, at en af hans klassekammerater har begået selvmord. I forsøget på at afdække sandheden må Milan konfrontere landsbyens indgroede traditioner og et moralsk korrupt kirkesamfund i et skarptskåret, intenst drama.

Følg linket for at læse nærmere om filmene og købe billetter til East by Southeast filmfestivalen med dertilhørende introduktioner, instruktørmøder og receptioner.
https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/filmserier/serie/east-southeast#all