VISUMKRISE | På et uformelt rådsmøde for udenrigsministre i København torsdag (26/1) forsøgte Bulgarien og Rumænien at få Schengen-udvidelse på dagsordenen igen. Holland er stadig imod.

Ifølge en anonym kilde i det danske formandskab er der ikke foreløbig udsigter til, at Rumæniens og Bulgariens ønske om Schengen-medlemskab kommer på tale, selvom begge lande opfylder de krav, der stilles for indtrædelse.

Den nyudnævnte bulgarske præsident Rosen Plevneliev har netop været på charmeoffensiv i Bruxelles, hvor han fik opbakning fra både Europa-Parlamentet og Kommissionen. Men på grund af hollandsk veto ser Rådet ud til at holde fast i sin politik, nemlig at udvidelsen af det grænsefrie Schengen-samarbejde skal udskydes grundet korruption og organiseret kriminalitet i de to lande.

Kommissionsformand José Manuel Barroso bakker Plevneliev op i argumentet om, at Hollands begrundelse for at holde Rumænien og Bulgarien uden for Schengen ikke er tilstrækkeligt.

Novinite 26/1

Af KFH