CPH:DOX | Dette års dokumentar-filmfestival CPH:DOX 2017 løber af stablen den 16. – 26. marts. Vi har samlet et spændende udpluk af seks forestillinger med reference til Østeuropas regioner fra programmet.
CPH:DOX 2017 har “fokus på den evigt foranderlige og accelererende oplevelse af begrebet tid” som fællesnævner for indholdet. Det endelige program bliver offentliggjort i slutningen af februar, men følgende film er allerede bekræftet:
Spectres are Haunting Europe
Instruktør: Maria Kourkouta
‘Spectres are Haunting Europe’ skildrer på minimalistisk og poetisk vis det daglige liv for flygtninge fra blandt andet Syrien, Kurdistan, Pakistan og Afghanistan. I flygtningelejren Idomeni venter mennesker i kø for at få mad, te og lægehjælp – og ikke mindst venter de på at få lov til at krydse grænsen mellem Grækenland og Makedonien. En dag lukker det græske politi grænsen, og “beboerne” i Idomeni beslutter sig for blokkere togsporene for de tog, der fragter gods over grænsen. Maria Kourkoutas har med ‘Sprectres are Haunting Europe’ skabt et gribende og dystert portræt af et sted, hvor endeløse køer af flygtninge forsøger at bevare de sidste rester af deres individuelle frihedsrettigheder.
Keep Quiet
Instruktører: Joseph Martin & Sam Blair
Hvad ville du gøre, hvis du var holocaustbenægter, havde stærke antisemitiske holdninger, stod foran at skulle lede Ungarns ydre højre-konservative parti – og pludselig fandt ud af, at din bedstemor var jøde, og havde været i Auschwitz? ‘Keep Quiet’ er en kontroversiel og øjenåbnende dokumentar, der følger Csanad Szegedi i tre af de allermest kritiske år i hans liv. Csanad Szegedi får vendt sit liv op og ned, da bedstemoderen afslører en livslang hemmelighed. Han er tvunget til at konfrontere sin levevis og overbevisninger – men kan han overhovedet det?
The Unforgiven
Instruktør: Lars Feldballe-Petersen
Kan man som krigsforbryder forlige sig med fortiden, når man har begået måske den værste forbrydelse af dem alle – at torturere og henrette uskyldige ofre i krigens hellige navn? Det spørgsmål har Esad Landzo stillet sig selv de sidste mange år. Uden at finde svar. Men nu er han nået frem til en erkendelse: Han er nødt til at møde de mennesker, han gjorde til ofre under borgerkrigen i eks-Jugoslavien for snart 25 år siden – for kun igennem forsoning og tilgivelse, kan han sætte sig selv fri. ‘The Unforgiven’ er en hjerteskærende personlig dokumentar, men også en universel fortælling om krig, ondskab, selvhad og tilgivelse. For kan Esad Landzo blive tilgivet – og burde han?
Shapeshifters
Instruktør: Sophie Vukovic
‘Shapeshifters’ er en rørende dokumentar om dét at høre til – og være fanget i et tomrum mellem forskellige kulturer. For hvor kommer du egentlig fra, hvis du er opvokset i det tidligere Jugoslavien, Australien, Kina og nu bor i Sverige? ‘Shapeshifters’ er instruktøren Sophie Vukovic’ personlige forsøg på at udfylde sit kulturelle tomrum, som vokser ud af et møde med en veninde, hun ikke har set i et helt årti. Mødet vækker minder fra barndommen, der ikke kan slettes – minder om utallige flytninger, venskaber der afbrydes og en nagende følelse af aldrig rigtigt at høre til. Og Sophie ser sig nødsaget til at rejse tilbage, både fysisk og psykisk, for at forsøge at fylde hulrummet i hendes hjerte. ‘Shapeshifters’ er tematisk en smuk og vedrørende film om immigration, men også en stærk personlig fortælling om venskab, savn og kærlighed på tværs af landegrænser.
On the Edge of Freedom
Instruktører: Anita M. Hopland & Jens Lengerke
Der er i løbet af de sidste år sket en eksplosiv forøgelse af online videoklip med unge mennesker, der udforsker byer fra svimlende højder og med store personlige risici. Dette fænomen er kaldet ”urban exploring” eller ”urbex”. Bag de mest sete klip er de såkaldte ‘roofers’. De indtager tårne, master, kraner, broer og skyskrabere ved at klatre hele vejen op til deres top. Here balancerer de på kanten til afgrunden uden nogen form for sikkerhedsforanstaltninger, mens de dokumenterer det hele med et kamera. Unge russere og ukrainere står bag en stor del af roofing-indholdet på Youtube. Udover hjertebanken, nervøse trækninger og sved på panden, giver ’On the Edge of Freedom’ os et indblik i to rooferes liv for at finde ud af, hvad det er, der driver dem til kanten.
Lida
Instruktør: Anna Eborn
‘Lida’ er et dokumentarisk epos og et portræt af det lille menneske i historien og i vores nutid. Lida er en 81-årig gammel Babushka, og den sidste gammelsvensk-talende i en tidligere svensk koloni i Østukraine. Hun bor på et plejehjem og har forelsket sig i en russisk mand. Hendes søster og søn, som hun ikke har set i 50 år, bor i Rusland. Ved at blande tid og sted skaber den svenske instruktør Anna Eborn en fantastisk fortælling om familiekærlighed, der kun eksisterer i erindringer. Når Lida går bort, forsvinder et sprog og hendes erfaringer fra 2. Verdenskrig. Hendes liv bliver et minde om en forsvunden tid. Filmen opfordrer os til at reflektere over de mennesker, der nu er på flugt gennem Europa. ‘Lida’ er derfor langt mere end historie – det er en film med stærke kunstneriske valg, poesi, tempo, musik og billedsprog, som er helt sit eget.
Vokser og flytter
Den store filmfestival har ambitiøse mål om at blive en af verdens førende dokumentarfestivaler, og har i den forbindelse flyttet afholdelsestidspunktet fra november til marts.
Som led i vækstplanerne rykker CPH:DOX i 2017 fra Cinemateket til Kunsthal Charlottenborg, som kommer til at være festivalpalæ med udstillinger alternative biografformater, debatter og anden underholdning.