EUROVISION | Da Kosovo fortsat ikke er medlem af European Broadcasting Union, får landet ikke lov til at stille op til Eurovision i år. Til gengæld er Albaniens deltager kosovoalbansk og født i Mitrovica.

Det var en skuffet viceudenrigsminister, der forleden forlod Geneve tomhændet efter et møde med European Broadcasting Union (EBU).

”EBU har essentiel betydning for os. Og intet er mere vigtigt end Eurovision, når det gælder nationbuilding,” udtalte Kosovos viceudenrigsminister Petrit Selimi.

Det kræver, at et land er medlem af International Telecommunications Union (ITU) for at kunne blive optaget i EBU. Men ITU vil ikke optage Kosovo med bare 89 lande, der anerkender selvstændigheden.

Men Kosovo bliver ikke helt snydt, idet Rona Nishliu, der er opvokset i Mitrovica i Kosovo, skal repræsentere Albanien til Eurovision i Baku. Dette betragtes som en triumf, da værtsnationen Aserbajdsjan ses som stærk allieret med Serbien. Regionen Nagorno Karabakh er et dilemma for Baku, som Kosovo er det for Beograd.

ECS Today 30/3 

Economist 7/1 

Eurovision.tv 29/12 

Af KFH