PROTEST | The Economist-redaktør Edward Lucas røbede på Twitter, at Janukovitj allerede har underskrevet en toldunion med Rusland. Selvom rygtet forblev et rygte, skabte nyheden så meget vrede, at hundredetusindvis af demonstranter samledes i Kiev søndag.

”Jeg tror, Twitter er lidt som at kaste en tændstik ud i mørket. En gang imellem falder tændstikken ned i pøl af benzin,” udtalte Economist-redaktør Edward Lucas til Buzzfeed, efter han havde skabt en steppebrand i de ukrainsk-/russisk-sprogede medier med denne Twitter-opdatering kl tretten minutter i 3 om morgenen d. 6 december:

Wow! Hearing Yanukovich in Sochi today signed strategic agrt w Russia includes $5BN+ up front, gas price $200 + agrt to join customs union

For saftig en historie
At Ukraines præsident Viktor Janukovitj i hemmelighed skulle have underskrevet en bindende aftale med Rusland om at indgå i en omfattende handels- og told-union under et møde i Sotji, alt imens titusindvis af hans egne borgere i en uge i træk havde været på gaden i protest over, at han ikke ville underskrive en tilsvarende aftale med EU, var en så voldsom nyhed, at den var umulig at dysse ned igen. Til trods for usikkerheden.

Et minut efter at have kastet tændstikken tilføjede Edward Lucas, at intet var bekræftet.

Technical details being hammered out in Moscow. Western govts flummoxed. (Haven’t confirmed this but sources good)

Allerede tolv minutter senere begynder kommentatorer for andre store aviser at udtrykke deres skepsis over for nyheden. Først er det Stephen Sestanovic fra Counsil on Foreign Relations der skriver:

@edwardlucas If Yanukovych joins customs union, he’s much dumber than I think (I admit it: a real possibility!).

Samt forfatter og kommentator for Orlando Sentinel Michael Willard:

Reports that Yanukovych has reached deal with Putin today to join Customs Union can’t be true. Would be a boot in the face to Ukrainians.

Og selvom Edward Lucas forsøger at uddybe og opbløde sit tweet, er det tydeligt, at skaden allerede er sket. I mellemtiden har rygtet hurtigt spredt sige igennem Twitter, Facebook, den ukrainsk-/russisksprogede presse (Ukrainska Pravda: ”Janukovitj overgav Ukraine til Rusland”) og blandt demonstranterne i Ukraine. Seks minutter i 8 erkender analytiker for The Guardian, Leonid Ragozin, at det, som Edward Lucas har sat i gang, ikke kan stoppes.

The whole of Ukraine is now awake because of @edwardlucas. He’d better be right for his own sake. He’d better be wrong for Ukraine’s sake.

Millionmarch
Resultatet blev at den ukrainske opposition indkaldte til ”march for en million” i Kiev søndag aften imod Janukovitjs forræderi. Området for demonstrationerne udvidedes markant uden for Uafhængighedspladsen op imod regeringsbygningerne ved Marijnskij Park.

At følge med i begivenhederne på Kyiv Posts liveblog var næsten som at genlæse Mikhail Bulgakovs ”Den Hvide Garde”, hvor regimeskiftet imellem to meget kortvarige ukrainske udbryderstater beskrives meget levende med Kiev som kulisse.

Ud over at flere hundrede tusinde mennesker var på gaden, bar aftenen – eller i hvert fald dækningen af den – præg af det nationalistiske parti, Svobodas tilhængere. Regimenter på flere hundrede med rød-sorte armbind marcherede i Byens gader, og det sort-røde nationalistiske flag blev hejst i regeringsbygningens flagstang.

Offentlige bygninger barrikaderes med pigtråd, og på den af demonstranterne kaprede rådhusbygning forstærkes barrikaderne med stilladset fra Svobodas hovedkvarter længere nede ad gaden.

Klimaks kom, da tilhængere af samme parti på Shevsjenkoboulevarden med en stålwire væltede statuen af Lenin, hvorefter de befriede ham fra hans hoved under tilråbet ”Den næste bliver Janukovitj!”. Efterfølgende parterede de resten af kroppen.

Kun rygter?
Angående selve rygterne benægter begge sider af forhandlingsbordet, at emnet om en toldunion overhovedet var på tale til mødet i Sotji. Ifølge en talsmand for Putin handlede mødet om planlægningen af en kommission senere på måneden, samt emner som industri, luftfart og energi.

Men der går konstant nye rygter om beslutninger fra mødet blandt demonstranterne: ”Putin kræver, at Janukovitj bruger hårde metoder for at holde demonstrationerne nede” eller ”Janukovitj har lovet at indføre udgangsforbud i Kiev”. Den ukrainske opposition er overbeviste om, at Janukovitj planlægger at underskrive toldunionen, og bruger det aktivt til at holde liv i protesterne.

Edward Lucas havde ingen intentioner om at udløse protester.

”Hvis man tweeter i et dårligt oplyst medie-miljø, kan nyheder få en betydning, som de ellers ikke ville have fået,” fortæller han til portalen Buzzfeed.