VALG | Efter valget i går, vil græsk politik komme til at se noget anderledes ud end sædvanligt. Det tidligere regeringsparti PASOK er nu blot tredjestørst, overhalet af SYRIZA fra det yderste venstre. Mange nye partier er kommet ind, bl.a ultranationalisterne ”Det Gyldne Daggry”.

Det konservative Nea Demokratia (ND) bliver det største parti i det græske parlament med godt 20 pct af stemmerne og vil kun med nød og næppe kunne danne regering med PASOK (knap 14 pct af stemmerne) i en proeuropæisk alliance, hvor begge partier har ytret, at de vil invitere andre partier med til.

Der er dog ingen af de andre partier, der er interesseret i at samarbejde med hverken ND eller PASOK. Begge partier beskyldes for på skift at have skabt den enorme gæld, som har bragt landet i endeløs økonomisk krise.

Hvis ikke ND-lederen Antonis Samaras lykkes med at skabe en regering inden tre dage, får det næststørste parti muligheden, ifølge græsk valglov. Dette betyder, at valgets store vinder, SYRIZA (knap 17 pct), har en chance for at danne en regering.

Et af de nye partier i det græske parlament er Det Gyldne Daggry, med næsten 7 pct. Partiet førte kampagne på anti-immigrant-retorik og sympatiserer med styret under militærjuntaen der styrede landet fra 1967 til 1974.

Ekathimerini 7/1

Guardian 7/1