FREMMEDHAD | Hver måned myrdes næsten to immigranter i Rusland. Volden mod immigranter er på fremmarch, konkluderer organisationen SOVA-Centeret. Mia Tarp Hansen kommer her med historier om fremmedhad fra dagens Rusland.

D. 31 marts publicerede organisationen, SOVA-Centeret, deres årlige rapport om fremmedhad og højreekstremisme i Rusland for året 2013. Det er en 28 sider lang analyse. Den bevidner om, at næsten to immigranter i 2013 månedligt er blevet myrdet i de russiske byer, og at 178 er blevet udsat for fysisk vold. Tallene dækker her kun over de dødsfald, som officielt er klassificeret som ‘hadforbrydelser mod anden etnicitet’. Mange forbrydelser opdages nemlig aldrig, anmeldes ikke eller fejlklassificeres som følge af myndighedernes usystematiske tilgang til forbrydelserne. Derfor dækker tallene kun over det absolutte minimum af den etnisk motiverede vold, der finder sted i Rusland, konkluderer SOVA.

SOVA-Centret betragter udviklingen i etnisk vold i 2013 som ualmindeligt bekymrende. Ikke kun, fordi at raten af forbrydelser er stigende, men også fordi typen af kriminalitet har ændret sig og tilsyneladende er blevet mere organiseret.

Centralasiaterne er især ofre
Den mest udsatte gruppe for volden er sædvanligvis centralasiater, som har toppet førstepladsen som ofre for etnisk motiveret vold de sidste ti års tid. Gruppen dækker over en noget broget gruppe af etniske kirgisere, usbekere og tadsjikker, som tager til Moskva på grund af fattigdom i deres hjemlande.

Den næstmest ramte gruppe klassificeres som kaukasere, og dækker over personer med etnisk ophav i det nordlige Kaukasus (som er en del af den Russiske Føderation), eller Georgien, Armenien eller Aserbajdsjan.

Den tredjemest udsatte gruppe, går under myndighedernes betegnelse ‘asiatisk oprindelse’, et begreb der ifølge SOVA sandsynligvis dækker over centralasiater, da de fleste centralasiatiske folkeslag (med undtagelse af tadsjikker) har typiske asiatiske træk.

At især centralasiater er en udsat gruppe, kan man mærke på ‘De Sammenslutningen Tadsjikiske Gæstearbejdere i Ruslands’ hjemmeside. Her kan man under de to faner ’Savnede’ og ‘Døde’ læse mødres og efterladte familiemedlemmers hjerteskærende beretninger om deres sønner og døtre, der er forsvundet efter de tog til Rusland for at arbejde. Ofte står familierne i hjemlandet ikke kun tilbage med en stor sorg, men også betydelig armod, da deres familiemedlem finansierede familiens levegrundlag ved at sende sin indtjening fra Rusland hjem. Ifølge data fra Verdensbanken udgjorde penge hjemsendt fra Rusland i 2013 48% af Tadsjikistans BNP.

Eksemplerne på den grusomme vold
Et eksempel var den vold, der blev begået mod passagererne på to forskellige tog hhv. den 26. og 27. oktober sidste år. Begge tog kørte til Tadsjikistan. En gruppe af russiske højreekstreme stod på Ternovka i Voronezh-regionen, hvor de begyndte at tæve og true passagererne. Hændelsen fik den tadsjikiske ambassadør til at rette henvendelse til myndighederne, med krav om effektiv opklaring af volden.

Det største udbrud af vold fandt sted den 13. oktober i Biryulyovo-Vest distriktet i Moskva. Nogle dage forinden var en ung russisk mand blevet stukket ihjel foran sin kæreste. Morderen skulle efter sigende være kaukaser eller centralasiat, på trods af at dette aldrig blev bekræftet fra myndighedernes side. I dagene efter begyndte højreekstreme at patruljere i nabolaget, og politiet anholdte og udviste ifølge flere nationale og internationale medier mere end 1200 immigranter, hvoraf 214 viste sig at være illegale og en enkelt var endda eftersøgt. Men der var intet spor af morderen.

Om aftenen den 13. oktober samledes højreekstreme i bydelen, og endte med at overfalde tilfældige immigranter på et nærliggende marked, i forsøget på at lokalisere og straffe morderen. Der var også sporadiske tilfælde af vold samme aften rundt omkring i byen. De følgende dage spredte demonstrationer og vold mod immigranter sig i de større russiske byer. Begivenhederne fik stor mediedækning i Rusland, og flere højreekstreme grupper forsøgte at køre spin på mordsagen i forsøget på at fremme deres agenda.

Bevægelsen ‘Rusland gør rent’
Den seneste udvikling betragter SOVA som direkte bekymrende. Bevægelsen ‘Rusland gør rent’ og lignende bevægelser arbejder med systematisk at finde illegale indvandrere i f.eks. Sankt Petersborg. Bevæbnet med baseballbats og iklædt elefanthuer søger de efter folk med ikke-russisk udseende for at tjekke deres papirer. Er papirerne ikke i orden, tilkaldes politiet.

Mere foruroligende var det dog da politifolk fra Izmailovo-distriktet i Moskva i sensommeren samarbejdede med hårdhændede nationalister under anholdelsen af 150 immigranter. Begivenheden blev filmet af flere af de deltagende højreekstreme og derefter delt på nettet som et pragteksempel på en vellykket aktion foretaget i samarbejde med myndighederne. Der har dog efterfølgende, fra myndighedernes side, været et forsøg på at nedtone begivenhederne og mulighederne for lignende razziaer i fremtiden.

I rapporten konkluderes det endvidere, at den stigende tendens til nationalistisk og hadefuld retorik mod immigranter i de statslige medier er med til at legitimere de højreekstremes vold. SOVA betegner udviklingen som bekymrende og foruroligende.

SOVA-Centret – Centret for Information og Analyse er en uafhængig russisk menneskerettighedsorganisation, som arbejder for at belyse fremmedhad og højreekstremisme i Rusland. 

Læs mere på hjemmesiden: http://www.sova-center.ru/en/

Af Mia Tarp Hansen