VALGRESULTAT | Det Progressive Parti fik flest stemmer, mens Socialistpartiet blev valget største overraskelse og kan blive tungen på vægtskålen i en kommende regeringsdannelse. I præsidentvalget skal lederne af de to største partier ud i en anden valgrunde.

Intet er endnu afgjort i Serbien dagen efter præsident- og parlamentsvalgene i landet. Stemmerne er nu optalt, og de viser at ingen af partierne eller de eksisterende koalitioner fik stemmer nok til danne regering. Samtidig fik ingen af præsidentkandidaterne over de 50 pct. af stemmerne der kræves for at blive valgt i første valgrunde.

Det nationalkonservative Progressive Parti (SNS) anført af Tomislav Nikolic fik flest stemmer med 24,7 pct., efterfulgt af nuværende præsident Boris Tadic pro-europæiske og socialliberale Demokratiske Parti (DS). Milosevic’ tidligere parti Socialistpartiet (SPS) ledt af Ivica Dacic fik et overraskende godt valg, og er med 16,6 pct. parlamentets tredjestørste parti. Tre andre partier, det Demokratiske Serbiske Parti (DSS), det Liberale Parti og De Forenede Serbiske Regioner, blev ligeledes valgt ind i parlamentet med henholdsvist 7,2 pct., 6,6 pct. og 6,1 pct. af stemmerne. Nikolic’ tidligere parti, det ultranationalistiske Radikale Parti, ledt af den krigsforbrydersigtede Vojislav Seselj, fik 4,6 pct. og kom dermed ikke over spærregrænsen på 5 pct.

Kommende regeringsforhandlinger
Selvom SNS fik flest stemmer, vurderer iagttagere, at partileder Nikolic vil få svært ved at finde koalitionspartnere til at danne en ny regering. Derfor synes en koalitionsregering bestående af DS, det Liberale Parti og De Forenede Serbiske Regioner, det Etniske Ungarske Parti (det ved lov får 5 pladser i parlamentet) og Socialistpartiet, at være den mest sandsynlige mulighed. Meget tyder dog på, at Socialistpartiet vil tage sig godt betalt for at gå med i en regering. Partileder Ivica Dacic udtalte mandag, at han vil indlede forhandlinger med DS om regeringsdannelsen, og at han anså sig selv som det mest oplagte bud på en ny premierminister.

I præsidentvalget, der ligeledes blev afviklet søndag, var der tæt løb mellem nuværende præsident Boris Tadic og nærmeste rival Tomislav Nikolic. Tadic fik 26,7 pct. af stemmerne mod 25,5 pct. til Nikolic. Ivica Dacic blev nummer tre med 15,3 pct. Dermed skal Tadic og Nikolic ud i en anden valgrunde, der skal afvikles søndag den 20. maj. Ivica Dacic har antydet, at han er klar til at støtte til Tadic i præsidentvalgkampen, men at det afhænger af, hvordan regeringsforhandlingerne forløber.

Balkan Insight 7/5

B92 7/5

Af AHB