MÅNEDSOVERSIGT | Få et hurtigt overblik over, hvad der er sket rundt om i Østeuropa i maj måned. Vi har udarbejdet en overskuelig oversigt over hele regionen.

Modtag denne service i din indbakke. Skriv en mail til anders@magasinetroest.dk med dit navn og overskriften Tilbageblik.


CENTRALEUROPA:

POLEN 3/5: De polske kvinder er den primære forsørger i 40 pct. af de polske familier, viser ny opgørelse fra Polens Nationale Statistik (GUS). Magasinet rØST.

UNGARN 4/5: Regeringspartiet Fidesz vedtog i samarbejde med venstrefløjen en lov imod civil uniformeret patruljering. Loven skal dæmme op for etniske spændinger og racistisk vold – og er en advarsel til højrefløjen. Magasinet rØST.

SLOVENIEN 10/5: Den slovenske centrum-venstre koalitionsregering blev decimeret til en mindretalsregering, da Pensionisternes Demokratiske Parti (DeSUS) trådte ud af regeringssamarbejdet. Magasinet rØST.

UNGARN 12/5: Region Midtjylland, Aarhus Kommune og Det Ungarske Generalkonsulat inviterede til seminar på Aarhus Rådhus om ungarsk EU-formandskab, regionalpolitik og Centraleuropa. rØST var på stedet. Magasinet rØST.

POLEN 17/5: Polen havde en rekordvækst på 4,5 % i første kvartal af 2011. Polennu.

TJEKKIET 22-28/5: I Prag skabte Roma-festivalen Khamoro – ud over en fest – politisk diskussion om bedre forhold for romaer. rØST har talt med en af arrangørerne. Magasinet rØST.

UNGARN 24/5: Den ungarske stat tilbagekøber 21,5 pct. af aktierne i olie- og gasselskabet MOL fra det russiske Surgutneftegas, og ejer dermed flertallet af aktierne. Opkøbet passer godt med andre tendenser under Orbans regering. Centre for Eastern Studies.

POLEN 27-28/5: Barack Obama deltog ved et topmøde om Østeuropa i Warszawa. Slovakiet, Serbien og Rumænien boykottede mødet, fordi Kosovo – som de ikke anerkender – var inviteret med på lige fod med de andre lande. Magasinet rØST.

POLEN 28/5: Lech Walesa havde ikke tid til at møde Barack Obama i Warszawa. Han skulle – blandt andet – modtage Ronald Reagans frihedspris. Polennu. Magasinet rØST

POLEN 30/5: CIA drev et hemmeligt fængsel i Polen, hvor der blev lavet afhøringer og begået tortur. Det viser en polsk anklagers efterforskning. Han er netop blevet taget af sagen og hans chef fyret. Presseurop/Gazeta Wyborcza  


ØSTEUROPA:

RUSLAND 5/5: Efterforskningen af mordet på journalisten Anna Politkovskaja er blevet forlænget til d. 7. september. Caucasian Knot

RUSLAND 6/5: På en konference foreslog Putin at skabe en folkefront, som skal give hans parti Forenet Rusland nye idéer, nye forslag og nye ansigter. The Moscow Times

ESTLAND 9/5: I anledning af den russiske sejrsdag over fascismen holder den russiske ungdomsorganisation Nasji liv i dens egen udgave af historien. Magasinet rØST

ØSTEUROPA 13-14/5: Hele 13 rØST-lande kom med i finalen til dette års Eurovision. Aserbajdsjan løb med sejren. Magasinet rØST

GEORGIEN 14/5: Rikke Elisabeth Frederiksen var som antropologstuderende i Georgien. Det blev til et møde med stor gæstfrihed og masser af mad. Magasinet rØST

UKRAINE 15/5: Den ukrainske oppositionspolitiker Jurij Lutsenko er efter sin varetægtsfængsling gået i sultestrejke. Magasinet rØST

RUSLAND, POLEN 21/5: Smolensk-tragedien, hvor den polske præsident omkom, og de efterfølgende undersøgelser har præget forholdet mellem Polen og Rusland. Nu er det besluttet at levere flyvraget tilbage til Polen. Magasinet rØST

RUSLAND 25/5: Siden 2003 har den russiske forretningsmand Mikhail Khodorkovskij siddet i fængsel. Men den oligark, systemet Putin spærrede inde, har forvandlet sig. I dag er han en messias, som flere og flere russere sætter deres lid til. Magasinet rØST

GEORGIEN 27/5: Mindst 1500 demonstranter var på gaden i Georgiens hovedstad Tbilisi på landets uafhængighedsdag for at protestere mod præsident Mikael Saakasjvili. Magasinet rØST

ABKHASIEN 29/5: Præsident Sergei Bagapsh døde under en lungeoperation på et hospital i Moskva. Der skal vælges en ny præsident inden for tre måneder. Magasinet rØST

SYDØSTEUROPA:

VESTBALKAN, SLOVENIEN, maj: Liv Holm Andersen beretter i artikelserien ”Togtur, tobak og turbofolk” om sin rejse gennem Balkan fra Thessaloniki i Grækenland til Ljubljana i Slovenien. Magasinet rØST.  Magasinet rØST. Magasinet rØST.

BOSNIEN 6/5: I et svar på Niels Ydemann debatindlæg fra april, argumenterer Ismar Dedovic for, hvordan han mener, EU bør håndtere den politiske krise i Bosnien. Magasinet rØST.

ALBANIEN 8/5: Det politisk lammede Albanien afholdte et relativt roligt lokalvalg. Valgkampen op til selve dagen havde dog været hård og uforsonlig. Størst dramatik var der om borgmesterposten i Tirana. Magasinet rØST. Magasinet rØST.

BOSNIEN 13/5: Det, der er blevet kaldt den største politiske krise i Bosnien siden Dayton-aftalen, blev afblæst, da EU’s Udenrigsrepræsentant Catherine Ashton fik forhandlet en midlertidig løsning på plads. Magasinet rØST. Magasinet rØST.

MAKEDONIEN 16/5: Efter Makedoniens parlament stemte for at opløse sig selv, blev valgkampen op til valgdagen den 5. juni officielt skudt i gang i landet. Magasinet rØST.

SERBIEN 17/5: I en artikelserie oversat af Ismar Dedovic har rØST sat fokus på mordet på den tidligere serbiske premierminister Zoran Djindjic. I den fjerde artikel i serien er det politikeren Vesna Pesic, der fortæller om sin reaktion på sin tidligere ven og kollegas død. Magasinet rØST.

SERBIEN, KOSOVO, ALBANIEN 19/5: Formanden for EU-Kommissionen, José Manuel Barosso, indledte et besøg på Balkan i selskab med EU’s Udvidelseskommissær Stefan Füle, for at understrege det ”europæiske perspektiv” for landene på Vestbalkan. Magasinet rØST.

ALBANIEN 25/5: En valgkommission omstødte den 18. maj oppositionslederen Edi Ramas sejr i kampen om borgmesterposten i Tirana efter lokalvalget den 8. maj. Den 25. maj afviser en domstol Ramas klager og må afgive posten til Lulzim Basha fra regeringspartiet. Magasinet rØST. Magasinet rØST.

CYPERN 22/5: Den splittede østat afholder parlamentsvalg i tæt løb mellem de to største partier, det kommunistiske AKEL og det konservative Disy. Læs også Simon Fløe Nielsens analyse af valget og Peter von Kohls kommentar. Magasinet rØST. Magasinet rØST. Magasinet rØST.

BOSNIEN 23/5: Der er i de senere år blevet talt meget i internationale medier om en begyndende radikalisering blandt den muslimske del af befolkningen på Balkan. Arben Deliu kigger her nærmere på påstanden. Magasinet rØST.

VESTBALKAN 24/5: Mere end et år efter Bosnien, Albanien og Serbien fik mulighed for at rejse ind i Schengen uden visum, er EU-Kommissionen begyndt at overveje at genindføre visumkrav for flere lande fra Balkan. Magasinet rØST.

SERBIEN 26/5: En uge efter Serbien blev kritiseret fra FN for ikke at samarbejde med krigsforbryderdomstolen i Haag, kunne landets præsident meddele omverdenen, at den tidligere general Ratko Mladic var blevet anholdt. Læs også Arben Delius analyse af de serbiske reaktioner på anholdelsen. Magasinet rØST. Magasinet rØST. Magasinet rØST.

ANMELDELSER:

BOGANMELDELSE: Rasmus Bertelsen anmelder her den rumænske forfatter Mircea Cartarescus bog Nostalgi, der efter 18 års ventetid endelig er udkommet på dansk. Bertelsen kalder bogen en af årets bedste udgivelser. Magasinet rØST.

BOGANMELDELSE: Brian Hjære Andersen har anmeldt en undervisningsbog fra Frydenlund om Holocaust, skrevet af Jacob Halvas Bjerre. Magasinet rØST.

FILMANMELDELSE: Mathias Strand anmelder – og anbefaler – den bosniske film ”På vej” instrueret af Jasmila Zbanic. Magasinet rØST.

Af rØST