VALG | Den siddende regeringskoalition, ledt af det centrum-højre baserede parti VMRO-DPMNE, har erklæret sejr ovenpå søndagens parlamentsvalg i Makedonien. Dermed ser den nuværende premierminister Nikola Gruevski ud til at kunne fortsætte på posten.

Premierminister Nikola Gruevski, annoncerede sent søndag aften, at hans parti, VMRO-DPMNE, var vindere af dagens parlamentsvalg. Lederen af det største oppositionsparti, Socialdemokraterne, den tidligere præsident Branko Crvenkovski, ønskede mandag sin konkurrent tillykke med sejren, men erklærede samtidig at kampen først lige var begyndt.

Valget i Makedonien blev udskrevet i utide, efter måneders politisk dødevande, hvor oppositionen siden begyndelsen af året har boykottet parlamentets beslutningsproces. Den kun 20 dage lange valgkamp er af kommentatorer er blevet beskrevet som usædvanlig beskidt og uforsonlig, fyldt med personlige beskyldninger.

Socialdemokraterne har beskyldt regeringen for korruption, ineffektivitet, ødelægge økonomien og ikke at gøre nok for at nærme sig EU og NATO.

Nikola Gruevski, der har siddet på magten siden 2006, har i sin valgkamp valgt at fokusere på politiske reformer, og har lovet bekæmpelse af kriminalitet, fattigdom og arbejdsløshed.

De foreløbige valgresultater viser, at VMRO-DPMNE har fået 39 pct. af stemmerne og dermed 53 sæder i parlamentet, hvilket er en lille tilbagegang, mens Socialdemokratiet fik 32 pct. og mere end fordoblede dermed deres mandattal fra 18 til 43. Det største etnisk albanske parti DUI, der hidtil har siddet i koalition med VRMO har også fået vælgerfremgang, og kan regne med at få 14 mandater. To højre-orienterede partier, der har kritiseret den nuværende regering for at være for midtersøgende og svigte de højreorienterede værdier, fik et dårligere valg end forventet, og kommer højst i parlamentet med et par mandater.

Der er i alt 123 sæder i parlamentet. 120 vælges i Makedoniens seks valgdistrikter, mens de sidste tre pladser, som noget nyt, er reserveret til parlamentsmedlemmer, valgt af makedoniere, der bor udenfor landets grænser. Valgdeltagelsen var på 63 pct.

Mere end 7000 politibetjente var udstationeret og var med til at sikre ro og orden til valget, der af internationale observatører er blevet beskrevet som frit og fair med kun få uregelmæssigheder.

Balkan Insight 4/6

Balkan insight 5/6

Balkan Insight 6/6

Af AHB