PRAKTIKOPHOLD | Efter en uges praktik i den russiske Duma skrev en studerende et blogindlæg om rejsefusk, kortspil i salen og brugen af iPads – og blev sparket ud.

LiveJournal er den mest populære blogplatform i Rusland. Her offentliggjorde den studerende Jevgenij Starsjov forleden en tekst om sine oplevelser som praktikant i det russiske parlament, Dumaen.

Starsjovs opgave bestod i at gennemgå parlamentarikernes rejsebilag. Her falder han hurtigt over fusk. Nogen flyver steder hen, som ikke er omfattet af den gratis rejseordning, andre tager venner og familie med på Dumaens bekostning, og så er der dem, der bruger rigtig mange penge i lufthavnene, inden deres fly afgår.

Maden i Dumaen imponerer ikke Starsjov. Han mener, man kan få det ligeså godt udenfor. Rygtet om, at der skulle være en særlig kantine, hvor man kan få sort kaviar, kan Starsjov ikke bekræfte. Han finder kun en sandwich med rød kaviar.

En enkelt gang får praktikanterne, og dermed også Starsjov, lov til at overvære en afstemning i parlamentet. Den unge praktikant er chokeret. “Jeg har aldrig set noget lignende,” skriver han. Han ser parlamentarikerne vandre rundt og chatte med hinanden. På de bagerste rækker er der et kortspil i gang. Nogle fra Forenet Rusland har taget deres iPads frem og spiller på dem.

Starsjov spørger, om dette arbejde er så vigtigt, at det berettiger parlamentarikerne til at ræse gennem byen med blå blink og risikere almindelige menneskers liv og lemmer? “Dette er ikke et parlament,” svarer han selv. Og blev sparket ud.

Novaja Gazeta, 1/6

Af JP