INDBLIK | Der har lige været præsidentvalg i den olierige stat Aserbajdsjan. Et valg med korruption, nepotisme, undertrykkelse og valgsnyd. Ilham Alijev fortsætter på posten som Aserbajdsjans leder. Den politiske situation og valget er blevet dybt kritiseret. Medierne  fremstiller landet som politiske stagneret. Men måske er der nye tendenser på vej. Jelis Bosse fortæller om de nye positive tendenser i Aserbajdsjans civilsamfund.

I Aserbajdsjan sker der nye tiltag, fra unge kreative initiativtagere, som inspirerer og motiver Aserbajdsjans ungdom til et mere beriget og frit liv. De har valgt ikke at lade sig kue af det politiske system. De har taget et andet valg. Et valg om at ændre civilsamfundet – demokratiets kerne – til det bedre.

Nye initiativer mulige
Gruppen har i fællesskab skiftet en bogcafe. De er her de hænger ud, udtænker ideer og diskuterer fremtiden for deres land. Cafeen er et mødested og aktivitetsrum for en masse unge. De unge har her mulighed for at læse og låne bøger der ellers er svært tilgængelige. Herudover bruges cafeen et par gange om ugen til Poetry slam – et fænomen gruppen har taget til Aserbajdsjan direkte fra Europa. Det er de stolte af.

Normalt går nye initiativer som disse gennem enten Tyrkiet eller Rusland før de når Aserbajdsjan, men de sociale medier har gjort en masse nye initiativer mulige. Disse begivenheder har udvidet antallet af unge der interesserer sig for litteratur.

Gruppen står herudover bag succesfulde Hamamtimes, som er en filmplatform med mere end 100.000 følgere.

Kontrast til systemet
Det ene medlem af gruppen, Farid, arrangerer i sin fritid flashmobs – et nyt fænomen i landet som der er blevet vældigt populært de seneste år og har bragt en enorm gruppe unge sammen om forskellige initiativer. Farid siger at mange folk tænker ligesom systemet. Flashmobs står i stor kontrast til det.

Farid mener at flasmobs kan være med til at rive folk ud af deres vanlige rammer og forståelser. Hvis folk ser et andet perspektiv og forsøger at nedbryde deres fordomme er der mulighed for at ændre på systemet.

Komik som talerør på Youtube
Ata (til højre på billedet) er til daglig komiker. Det hele begyndte med at han lagde nogle klip ud på Youtube hvor han gjorde grin med bl.a. ungdommen, systemet og præsidenten. Han har bl.a. stiftet Bulistan, som er en gruppe samfundskritiske komikere.

Nu har han et sekscifret antal views på Youtube og er blevet en kendt figur og rollemodel for en masse unge. Han lægger meget vægt på at få folk til at grine, og bruger komikken til at behandle nogle ellers ømtålelige emner.

Et opgør med det gamle
Atas lillebror, Ayhan (til venstre på billedet), er nogle år yngre. Han har været med i diverse ungdomsorganisationer og er nu efter et par års filmstudier i Tyrkiet vendt hjem. Han mener at kunne spore en tendens blandt de unge.

”Jeg ser en ungdom der ikke er villige til at følge samfundets gamle regler”, fortæller han.

Han har senest været med til at lave en kortfilm om en stor nedlagt fabrikshal, som en stor gruppe unge endelig har fået lov til at anvende som rum for kunst og kreativ udfoldelse. En sjældenhed for et land som Aserbajdsjan.

Fængslet for kritik
Det ældste medlem af gruppen, er digteren Azad. Azad har tidligere siddet i fængsel for at være kritisk overfor det undertrykkende og manipulerende system. Han er dog sidenhen blevet klogere og har valgt at gribe sin kritik og forandringslyst anderledes an.

Han er arkitekten bag gruppens nyeste initiativ, Qreate YRSFL.  Det var i den forbindelse at jeg skiftede bekendtskab med drengene. Han siger:

”Der sker mange sjove og interessante begivenheder I Aserbajdsjan. Vi har et stort ønske og behov om at få lov til at dele det med Vesten gennem medierne.”

Civilsamfundet lever
Jeg synes det er på tide at vi genovervejer vores fortælling om demokratiet. Der mangler fokus på opbygning af civilsamfundet i mediebilledet. Denne gruppe aktive og kreative unge er et billede på de demokratiske bevægelser der også rører sig i landet.

Ungdommen er forandringsvillige og de lader sig ikke kue af, at myndighederne sætter aktivister i fængsel – så griber de det bare anderledes an. De sociale medier har skabt muligheder.

Hvis det civile samfund fortsætter, de tendenser der ses i øjeblikket, vil Aserbajdsjan i fremtiden udvikle sig til et mere frit og demokratisk land. Det tager tid. Man kan ikke bare gøre et samfund demokratisk ved at komme et demokrati ned over hovedet på dem. Demokrati skal opbygges fra bundet.

Behov for opmærksomhed
Det er hvad denne gruppe af aktive unge gør. Hvis der kommer mere fokus på netop det, kan vi hjælpe dem på vej til at skabe et stærkere civilsamfund.  De har taget et andet valg. Et valg om at fokuserer på demokratiets kerne. Det er på tide at vi også tager et valg. Et valg om at hjælpe dem og andre på vej. Første skridt er at dele deres historie.

Oreate YSFL er en kulturel online platform hvor unge kreative folk kan dele kunst og litteratur. Azad og ATA og Ayhan vil inden for det næste halve år besøge 20 lande i Øst og Vesteuropa. Det hele bliver dokumenteret på film og skal senere udsendes til filmfestivaler og deles med lokalbefolkningen.

De ønsker at bygge bro mellem Aserbajdsjan, nabolandene og EU. Dels for at opbygge et netværk, dels for at inspirerer deres medborgere og dels for at gøre opmærksom på deres land. Gruppens energi og gåpåmod har sammen med teknologiske udvikling har gjort projektet muligt.

Læs og se mere her:

Hamam times

Flashmobs

Bulistan

 

Jelis Bosse læser til daglig statskundskab ved KU på 3. semester. Han mødte denne gruppe inspirerende unge på et Aktive Unge seminar i Georgien hvor han deltog for SILBA.

Af Jelis Bosse