MIGRATION | Polen er blevet en af tyskernes absolutte favoritdestinationer, når det drejer sig om at slå sig ned permanent, kun overgået af Schweiz og USA og foran et tysktalende land som Østrig. Ifølge Tysklands statistik (Destatis) slog 9.434 tyske statsborgere sig ned i Polen sidste år.

Selvom der således (endnu) ikke er tale om en decideret folkevandring, har Polen bevæget sig fra femte-pladsen over tyske favoritdestinationer i 2006 til en tredjeplads i 2011. Og sideløbende er det faktisk svært at lokke polske indvandrere til Tyskland for at arbejde – på trods af tilbud om gratis sprogkurser, bonusser og faglig efteruddannelse.

Flest fra tidligere Østtyskland
For arbejdsløse tyskere fra høj-arbejdsløshedsområder i det tidligere Østtyskland som Brandenburg og Mecklenburg-Vorpommern repræsenterer Polen en mulighed for permanent ansættelse. Den tidligere borgmester i Szczecin, Bartłomiej Sochański, anslår, at der arbejder 2.500 gæstearbejdere i hans region – tømrere, murere, taglæggere og blikkenslagere.

For andre tyskere – blandt andet nyuddannede akademikere – kan Polen lokke med hurtigere karrieremuligheder eller større ansvar.

I dag opererer knap 6.000 tyske virksomheder i Polen, hovedsagligt små og mellemstore, men også få store. Den samlede tyske investering i Polen har nået 22 mia. euro (ca. 164 mia. danske kroner), og sidste år stod Tyskland for 21 procent af Polens direkte udenlandske investeringer (FDI).

Presseurop, 1/10

Af MBL