FRED | Global Peace Index har siden 2007 årligt forsøgt at sætte tal på, hvor fredelige verdens lande er. På det seneste indeks fra 8. juni 2010 ligger Georgien og Rusland i bunden som nummer 142 og 143 ud af 149 lande (på en liste, hvor nummer et er toppen).

Af andre bundskrabere skal nævnes Tyrkiet (126), Aserbajdsjan (119), Turkmenistan (117), Armenien (113), Usbekistan (110), Hviderusland (105), Ukraine (97), og Kasakhstan (95).

I den lavere ende ligger desuden Serbien (90), Montenegro (88), USA (85), Makedonien (83), Kina (80), Moldova (66) og Albanien (65). Grækenland er det lavest placerede EU-land som nummer 62 på indekset.

I den højeste ende af indekset ligger Bosnien-Hercegovina (60), Letland (54), Bulgarien (50), Estland (46), Rumænien (45), Litauen (42), Kroatien (41), Italien (40), Polen (29), Slovakiet (21), Ungarn (20), Tjekkiet (12), Slovenien (11).

Danmark ligger i top ti som nummer syv, imens New Zealand er listens topscorer, når det kommer til fred og ro.

Global Peace Index udarbejdes af ‘Institute for Economics and Peace’ på baggrund af tal fra ‘Economist Intelligence Unit (EIU)’. Indekset udarbejdes i samarbejde med flere fredseksperter, fredsinstitutter og tænketanke, deriblandt Aspen Institute, Economists for Peace and Security, the United Nations Global Compact, Center for Strategic and International Studies og Cranfield University.

Indekset støttes af personer som Kofi Annan, Dalai Lama, Desmond Tutu, Matti Ahtissari, Muhammed Yunus, Jeffrey Sachs, Mary Robinson og Jimmy Carter, men kritiseres dog af andre for at overse eksempelvis drab på pigebørn i Kina og omskæring af kvinder i Egypten.

Magasinet rØST kan tilføje, at vi savner Kosovo på listen.

Global Peace Index 2010

Af MBL