Litauens præsident, Dalia Grybauskaite, har indstillet Nijole Pozarskiene til den faste stilling som landets øverste anklager – Prosecutor General. Dette på bekostning af Raimondas Petrauskas, der har holdt sædet som midlertidig anklager siden februar. Petrauskas blev ifølge Grybauskaite forbigået på grund af hans ageren i udførelsen af embedet i den midlertidige stilling. Meget tyder på, at hun her sigter til hans rolle i processen op til Baltic Pride i Vilnius.

Grybauskaites indstilling af Pozarskiene skal først godkendes af Litauens parlament, men sikkert er det i hvert fald, at stillingen ikke går til Petrauskas.

Op til Baltic Pride i Vilnius forsøgte Petrauskas sammen med en lokalpolitiker fra Litauens næststørste by, Kaunas, at få tilladelsen til Baltic Pride trukket tilbage, begrundet i hensynet til deltagernes sikkerhed.

Beslutningen blev anket og omstødt i sidste øjeblik af den højeste administrative domstol i Vilnius, efter et døgn med meget heftige udtalelser fra Grybauskaites kontor og flere internationale politikere.

Også den danske udenrigsminister Lene Espersen var ude og beklage det forbud, som blev ophævet i sidste øjeblik. Og forud for paraden gennemførtes en menneskerettighedskonference, som Den Danske Ambassade i Vilnius gav massiv støtte – bl.a. via et stort økonomisk bidrag.

Der blev fra flere sider spekuleret i, hvorvidt Petrauskas’ sabotage af paraden var et led i en taktik, for at sikre ham politisk opbakning til at blive fastansat som statsanklager. Taktikken gav i givet fald kraftigt bagslag, da den tvang Grybauskaite i karakter – og dette med overordentlig kraft.

Grybauskaite er Litauens mest populære politiker med en opbakning i befolkningen på 85 % ved den seneste meningsmåling, og indtil Petrauskas angreb på paraden havde hun hovedsageligt støttet op om den i meget neutrale og generelle vendinger.

Baltic Reports, 14/5

Baltic Reports, 17/5

Ltihuania Tribune, 17/5

Af MBL