KONFLIKT | 25 fredsbevarende NATO-soldater og op mod 50 kosovo-serbere er såret i en konfrontation mellem NATO-soldater og demonstranter i det serbisk dominerede nordlige Kosovo.

Volden brød ud mandag morgen, da en menneskemængde forsøgte at forhindre soldaterne fra at demontere en barrikade ved Jagnjenica, nær byen Zubin Potok.

En sundhedsansat i Zubin Potok fortalte, at mellem 30 og 50 folk er blevet behandlet for skader, hvor ingen af skaderne dog er livstruende.

To af NATO-soldaterne er angiveligt blevet såret af skud fra demonstranternes håndvåben. I en erklæring fra KFOR, som er navnet på NATO-missionen i Kosovo, informerede man om, at soldaterne brugte vandkanoner, tåregas og peberspray til at kontrollere folkemængden.

Ligeledes har NATO-soldaterne taget kontrol over området omkring barrikaden og det er planen at etablere en checkpoint for køretøjer ved stedet.

Slavisa Ristic, borgmesteren for Zubin Potok, sagde at han var blevet kontaktet af KFOR, og at han opfordrede demonstranterne til at undgå vold. KFOR har meddelt at de arbejder på at få ro på situationen.

Serberne i det nordlige Kosovo har blokeret vejene siden sommer, i protest mod at den kosov-albanske administration i Pristina har forsøgt at tage kontrol med grænsen mellem Serbien og Kosovo. Det har ledt til flere sammenstød, og har forstærket bitterheden mellem Beograd og Kosovo.

Mere end 21 fredsbevarende soldater blev såret i Rudare onsdag i sidste uge, da serbiske demonstranter blokerede KFORs forsøg på at fjerne en ud af 18 barrikader i området. Soldaterne trak sig tilbage efter angrebet, og efterlod vejspærringen til demonstranterne.

På trods den voldelige eskalering af konflikten fortsatte repræsentanter for regeringerne i Beograd og Pristina onsdag den EU-sponsorerede dialog i Bruxelles.

Balkan Insight 29/11

Balkan Insight 30/11

Af Kristian Foss Brandt