PRÆSIDENTVALG | Bronislaw Komorowski fik med 41,45 procent flest stemmer ved det polske præsidentvalg søndag, men ikke over de magiske 50 procent, der ville have overflødiggjort en anden valgrunde. Anden valgrunde finder sted 4. juli.

Efter Komorowski fulgte som som forventet rivalen Jaroslaw Kaczynski, men han fik med 36.46 procent flere stemmer end de fleste meningsmålinger og kommentatorer havde forudset. Kaczynski kommer til at stå overfor Komorowski igen ved anden valgrunde.

I starten af valgkampen lignede komorowski en suveræn vinder, men nu spørger mange kommentatorer sig selv, om det mon vil lykkes Kaczynski at blive en reel trussel mod Komorowski. Dette afhænger til dels af, hvem tredjepladsen ved søndagens valg, Grzegorz Napieralski (13.68 procent), anbefaler sine vælgere at stemme på.

En anden faktor, der kan påvirke anden valgrunde, er, at mange af Komorowskis vælgere forventes at være på ferie, når anden valgrunde løber af stabelen. Komorowskis vælgerskare er generelt mere velstillede, internationalt orienterede og rejser mere, end Kaczynskis vælgere.

Ved valget søndag stemte folk i de større byer på Komorowski, en tendens der var mest markant i de største byer. Kaczynski var den foretrukne kandidat blandt landbefolkningerne. Geografisk fordelte stemmerne sig til Komorowskis fordel mod vest og nord, imens det sydlige og østlige Polen stemte på Kaczynski.

I alt 16.923.832 ud af 30.815.005 stemmeberettigede polakker stemte ved valget, hvilket giver en stemmeprocent på 54.94 procent.

The news – Polskie Radio, 21/6

The news – Polskie Radio, 22/6

 

Af MBL