MAGTKAMP | Rigas borgmester, Nils Usakovs, står til et bagholdsangreb fra viceborgmester Ainars Slesers. I hvert fald hvis man skal tro den politiske rival, Edgars Jaunups. “Løgner”, “konspirator,” svarer Sleesers.

Nils Usakovs er den første borgmester fra det russiske mindretal i de selvstændige baltiske lande. At en person fra Letlands russiske mindretal er borgmester i Riga, er sådan set meget naturligt, idet cirka halvdelen af byens befolkning er russere.

Usakovs sidder dog på et skrøbeligt mandat understøttet af alliancen mellem hans eget parti ‘Harmony Center’ og Slesers parti, ‘Latvia’s First Party/Latvia’s Way’. Og Slesers skulle i følge Edgars Jaunups fra ‘New Era’, der er en del af valgforbundet ‘Unity Alliance’, have tilbudt at vælte Usakovs fra borgmesterstolen til fordel for Jaunups. Dette til gengæld for Unity Alliance’s støtte til Sleser, Slesers parti og partiets valgforbund ‘For a Good Latvia’.

Sleser afviser hånende at skulle have tilbudt borgmesterposten til Jaunups, der “ikke engang kan blive betroet sin fars bil, idet han straks ville overtræde fartgrænsen”. Efter ‘afsløringen’ har den 33-årige Usakovs holdt et fællesmøde med Jaunups og Sleser, og stabiliteten på rådhuset i Riga ser ud til at være sikret i den umiddelbare fremtid.

Der er valg til Letlands parlament, Saeima, den 2. oktober.

Baltic Times, 22/9

Magasinet rØSTs interview med Nils Usakovs fra vores temanummer om Baltikum

Magasinet rØSTs temanummer om Baltikum

Af MBL