PROTEST | Tusindvis af offentligt ansatte var tirsdag på gaden i Prag i protest mod offentlige nedskæringer.

Tjekkiets centrum-højre-regering, der kom til magten efter valget i maj i år, vil skære ti procent i de offentlige budgetter for at bringe et rekordstort underskud på statsbudgetterne i balance. Og pengene skal komme fra enten fyringer eller nedskæringer i lønningerne til statens ansatte, heriblandt sygeplejersker, læger, brandmænd, politi og embedsmænd.

Demonstrationen imod regeringens planer, der var arrangeret af fagforeningerne, trak deltagere fra hele landet, nemlig omtrendt 40.000 i følge politiet og 45.000 i følge arrangørerne; i alt dobbelt så mange som forventet. Fagforeningerne vil bruge skatteforhøjelser i stedet for fyringer til at balancere budgettet.

Statsminister Petr Nečas afviser at demonstrationerne kommer til at få indflydelse på spareplanerne, og mener i øvrigt at tjekkerne slipper relativt let i forhold til andre europæiske lande; et synspunkt, der bakkes op af Tjekkiets præsident Vaclav Havel. Fagforeningerne truer på den anden side med flere demonstrationer og om nødvendigt strejker, hvis deres budskab ikke bliver hørt efter denne første runde.

Radio Praha, 21/9

Af MBL