KULTUR OG KUNST | Siden 2015 har kunstskolen og galleriet ART FABRIKA kunnet invitere elever ind i et kunstnerisk safe space i hjertet af Prag, langt væk fra hverdagens forpligtelser og travlhed. Manden bag organisationen er den bulgarske kunstner Lyuben Petrov

Det er en mørk oktoberaften i Prag, og regnen siler ned i det gule lys fra store glasgadelygter. På en rolig gade i det centrale kvarter Vinohrady er cirka 20 mennesker samlet i Lyuben Petrovs (f. 1984) galleri og kunstskole.

I 2015 åbnede den bulgarske kunstner ART FABRIKA med intentionen om at skabe et safe space for helt almindelige mennesker, der ønsker at udtrykke sig gennem kunst. Lige siden har han være underviser for vidt forskellige elever i nabolaget; I kunstskolen kan man finde den italienske fultidsadvokat, Angelo, som illustrerer kriser og konflikter, den russiske medicinstuderende, Jevgenija, som portrætterer hendes familie i Sankt Petersborg, såvel som børn og pensionerede.

I aften udstiller Lyuben Petrovs elever, og titlen på aftenens begivenhed er SAMOPOST, som Lyuben Petrov oversætter til: At gå sin egen vej.

For her i Lyuben Petrovs lyse lokaler kan Prags hverdagskunstnere komme og få råd og vejledning i det meste, ”Mit sted kan ses som et fitnesscenter. Folk kommer fra forskellige baggrunde med forskellige ønsker, som jeg hjælper dem med at perfektionere; En vil lære at lave portrætter, en anden vil eksperimentere med vandfarver, og en tredje er i gang med forberedelserne til en anerkendt kunstskole i England”, fortæller han.

Må arbejde hårdt for kunsten

Lyuben Petrov voksede op med få penge på lommen i det sydøstlige Bulgarien nær Sortehavet, og for ham har dyrkelsen af kunsten altid været en stor drivkraft, som man må arbejde hårdt for.

Han har mødt andre kunstnere, der kommer fra rigere dele af verden eller fra rige familier og fortæller, at de ser mere afslappet på processen at lave kunst og på det at kunne sælge sin kunst og leve af den.

Han har altid forstået, at man bliver nødt til at kæmpe sig op til toppen i kunstverden, hvis man vil udrette noget med sin kunst. Det er en hård verden, hvor man bliver nødt til at være forretningsorienteret, og der er stor konkurrence iblandt nutidens kunstnere, “Man kan ikke leve som Hieronymus Bosch, der kunne male i fred, og det er ikke ligesom for mange hundrede år siden, hvor der måske var 2000 aktive kunstnere. I dag er der rigtig mange kunstnere, der kan det hele”, forklarer Lyuben Petrov med et passioneret og venligt blik i øjnene, og han uddyber, at det handler om at finde ind til originaliteten.

Udover at drive ART FABRIKA underviser Lyuben Petrov også på kunstakademier i Prag og udstiller på forskellige gallerier i Europa. I 2011 blev han færdig med en kandidatuddannelse i billedkunst fra Det Teknologiske Universitet i Brno, Tjekkiet.

Lyuben Petrov har netop udgivet en bog med alle hans kunstværker. Hans stil er surrealistisk, og han finder inspiration i alt fra samtidens sociale problemer til den japanske erotiske kunststil, Shunga. Foto: Johan Delfs

I et baglokale, gemt væk fra billedepræsentationer og pærelikør ligger Lyuben Petrovs eget atelier. Ekspressive, store oliemalerier står balanceret op af hvide vægge dækket af plastik og skitser.

I atelieret kan Lyuben Petrov sætte sig i sin røde vintage velourstol, ryge cigaretter og høre musik, mens han beskuer og tænker over sine ofte to meter høje surrealistiske malerier.

Malerierne har fundet inspiration i alt fra samtidens sociale problemer til den japanske erotiske kunststil, Shunga.

Barndommen i det sydøstlige Bulgarien har også påvirket hans malerier, “Jeg tror, at barndommen er meget vigtig for de fleste – især for kunstnere, og den påvirker en resten af livet. Jeg voksede op i Bulgarien, som økonomisk stod dårligt, men mine forældre puttede mig aldrig i svære situationer. Min barndom var på mange måder normal – jeg sloges, svømmede, løb, spillede fodbold, tegnede en masse og var selvfølglig interesseret i piger. Alt dette har nok påvirket min kunst – humoren, positive mennesker, bizarre situationer, surrealistiske drømme, farver og stærke kontraster”, forklarer den bulgarske kunstner og galleriejer.

Et afbræk fra hverdagen

Til aftenens fremvisning af elevernes kunstværker er både elever, underviserere, venner og familier dukket op.

Eleven Jevgenija fra Sankt Petersborg fortæller, at ART FABRIKA er blevet et afbræk fra dagligdagen som medicinstuderende – et terapeutisk sted, hvor hun har lært at udtrykke sig mere frit og surrealistisk.

Italienske Angelo og tjekkiske Martin går interesseret frem og tilbage mellem hinandens kunstværker; Angelo har portrætteret Napoleonskrigen med en fredfyldt geisha i baggrunden, og Martin har malet et billede af en ung dreng i tracksuit foran en hest med inspiration fra romaer i hans nabolag.

Italienske Angelo, som arbejder fuldtid som advokat, fortæller, at hans travle arbejdsdag ikke giver ham tid til at tænke og fordybe sig. Det er i timerne hos ART FABRIKA, at han kan portrættere de kontraster, der optager ham; forfærdelig krig og bedårende fred, religiøse konflikter og stolt nationalisme. I de sidste fire år har Angelos passionerede hobby været at male.

ART FABRIKAs lokaler er fyldt med folk i alle aldre, som har en tilknytning til de udstillede værker, og i morgen vil ART FABRIKA og Lyuben Petrov igen kunne invitere elever ind i en verden af kunstundervisning og fordybelse i hjertet af den tjekkiske hovedstad Prag.

Ovenstående fotografier og hovedfoto: Viktoria Fuglsang Semenova

Vend tilbage til forside ved at trykke på logo