KARANTÆNEGUIDE | Musik er og har altid været balsam for sjælen. Flere af Østeuropas teatre og operahuse har måttet holde lukket på grund af coronavirus. Det betyder til gengæld, at alle kulturhungrende nu kan komme med på en virtuel rejse til musikken i Østeuropa. Magasinet rØST har samlet de forestillinger, du kan streame online. 

Idet vi i denne tid er forhindrede i at rejse til Østeuropa for at deltage ved nogle af verdens skønneste koncerter, er det en stor glæde, at flere østeuropæiske lande tilbyder gratis livestreaming fra deres smukke koncertsale og operahuse. Magasinet Røst giver her en oversigt. Landene er listet i alfabetisk rækkefølge, og der må tages forbehold for, at nogle af forestillingerne kan blive taget ned online løbende. Men for nu: Læn dig tilbage og nyd, du har uden tvivl nogle af de bedste pladser i salen.

Armenien – Det Armenske Nationale Filharmoniske Orkester (ANPO) 
ANPO sender det meste indhold ud via deres Facebookside. Her findes midlertidge livestreaminger, men også permanente koncertvideoer, blandt andet den dramatiske Symphony No. 2 (Symphony with Bells) af Aram Khachaturian.

Bulgarien: Den Nationale Opera og Ballet i Sofia
I den bulgarske hovedstad, Sofia, kan man via Den Nationale Opera og Ballet løbende se følgende “perle-opsætninger”: 
Fredag d. 3/4 fra kl. 17:00 (dansk tid kl 16:00): Balletten Giselle
Lørdag d. 4/4 fra kl. 17:00 (dansk tid kl 16:00): Balletten Don Quixote med stjernerne fra Bolsjojteatret Jekaterina Krisanova og Ivan Vasiliev samt solister fra ballettruppen i Sofia Operaen. 
Søndag d. 5/4 fra kl. 16:00 (dansk tid kl 15:00): Operaen Attila af Giuseppe Verdi.
Forestillingerne vil blive vist på Sofia Opera og Ballets hjemmeside samt Youtube-kanal.

Georgien: Georgiens Filharmoniske Orkester
På Georgiens Filharmoniske Orkesters hjemmeside er det ikke muligt at se videoer, til gengæld har man lagt musik op: Tchaikovsky, Grieg, Brahms og Sarasate Navarra, som kan høres her.

Polen: Warszawa Filharmoniske Orkester
I Polen inviterer Warszawa Filharmoniske Orkester til deres nye, udvidede Youtube-kanal, hvor du kan gå på opdagelse i næsten alle husets koncerter. 

En anbefaling herfra er den første, og utrolige smukke, koncert fra åbningen af deres sæson 2019/2020:

Saint-Saëns – Symphony No. 3 in C Minor, Op. 78.

Rumænien: Det Nationale Opera- og Ballethus & George Enescu Festival
Det Nationale Opera- og Ballethus i Bukarest har valgt løbende at gøre deres allerede opførte forestillinger tilgængelige via dette link.

Mandag d. 6/4 kl. 18.30 (dansk tid 17.30): Operaen Cavalleria rusticana af Pietro Mascagni
Torsdag d. 9/4 kl. 18.30 (dansk tid 17.30): Balletten Nødeknækkeren med musik af Pjotr Tjajkovskij og koreografi af Oleg Danovskij 

Hvert 4. år afholdes desuden George Enescu-festivalen i Bukarest. Over hele byen er der koncerter og musik, og nu giver festivalen mulighed for at kunne streame koncerter fra det rumænske koncerthus og høre de smukke strofer fra bl.a. Enescu, Ravel, Debussy og Rachmaninoff via dette link.

Rusland: Bolsjojteatret
I Rusland har Bolsjojteatret i Moskva valgt at lægge 6 af deres bedste forestillinger op på teatrets egen YouTube kanal.  Du kan således se frem til at se Svanesøen, Nøddeknækkeren, Tornerose og Boris Godunov samt tre andre produktioner fra nu indtil 4. april 2020.

Hver ny forestilling vil kunne ses på teatrets YouTube kanal kl. 19 (dansk tid kl. 18:00). Hvis du ikke når det, vil der være gratis adgang til forestillingen i 24 timer, efter den er blevet publiceret på sitet. 

Slovakiet: Det Slovakiske Filharmoniske Orkester
Slovakiet har lagt et ganske imponerende digitalt arkiv op til streaming med koncerter afholdt af det Slovakiske Filharmoniske Orkester og Kor.

Tjekkiet: Det Tjekkiske Filharmoniske Orkester
Det Tjekkiske Filharmoniske Orkester har valgt at lægge en fin virtuel hilsen på cirka 30 minutter op på hjemmesiden, hvor de blandt andet fortæller om den 125 årige jubilæumssæson, som de kan fejre i år. 

På Facebook kan man desuden på siden Česká filharmonie se flere koncerter, der blev afholdt i løbet af de sidste uger under karantænen. Musikerne er iført masker og beskyttelsesdragter, og salene er tomme en speciel, men smuk oplevelse. 

Ungarn: Budapest Festival Orhestra
I Ungarn opfører Budapest Festival Orhestra under navnet Quarantine Soirees live kammermusik. Det finder sted hver aften kl. 19:45 (samme tid i Danmark) fra d. 16. marts, og billetter koster et valgfrit donationsbeløb. 

Maestro Ivan Fischer fra Budapest Festival Orchestra fortæller: “Mens vi er hjemme under disse vanskelige tider, behøver vi musik, især kammermusik, for dette er ikke den rette tid til orkesterkoncerter”. 
Nogle af orkesterets videoer kan desuden ses på deres YouTube kanal. Budapest Festival Orchestra.

Ukraine: Den Nationale Filharmoni
Den Nationale Filharmoni i Ukraine har lagt allerede afholdte koncerter op online. I alt bliver det til 38 videoer, som vises på deres Youtube-kanal. Foto: Unsplash