VALG | Armeniens valg forløb uden store udemokratiske tricks, da armenerne 6. maj gik til stemmeurnerne i den kristne kaukasiske republik.

Stemmebokse uden forsegling, busser fyldt med vælgere som afgiver deres stemmer adskillige gange og en uigennemsigtig optællingsproces. Alle disse ting er tidligere blevet påklistret den armenske valgproces. Men i forhold til parlamentsvalget i 2007, der fik alvorlige anmærkninger for overtrædelser af de demokratiske procedurer fra bl.a. Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), var der sket store fremskridt ved valgstederne, da armenerne afgav deres stemme søndag.

“Vi er denne gang ikke ét sted blevet afvist som akkrediterede, internationale observatører. Ingen havde noget at skjule. Tværtimod tog samtlige valgsteder spillereglerne alvorligt med bl.a. forseglede, gennemsigtige stemmeurner, observatører fra alle partier, aflukkede stemmebokse og optælling under overvågning af tværpolitiske valgkommissioner,” fortæller journalist Keld Broksø, som var en af observatørerne i Armenien i det østligste Europa.

Ingen tegn på svindel
Godt 650 akkrediterede, internationale valgobservatører var til stede ved
valget og deriblandt 13 danske observatører fra den danske valgobservationsorganisation SILBA, som nåede ud til over 50 valgsteder i og udenfor hovedstaden Jerevan.

Selv om der ikke blev observeret egentlige overtrædelser, så kunne SILBA dog se logistiske problemer med bl.a. manglende styring af armenernes noget kaotiske køkultur.

“Det gav kaos, råben og skrigen samt forvirring på enkelte valgsteder. Derfor
er der stadig plads til forbedringer, men valget må samlet ses som et stort
fremskridt for Armeniens demokrati,” konkluderer Keld Broksø.

Republikanerne står styrket
Inden valget var der ikke lagt op til de store overraskelser og Det Republikanske Parti, ledet af præsident Serge Sarkisian, og dets partner i Det Armenske Velfærdsparti blev spået til at få over 60 procent af stemmerne, hvormed de ville kunne fortsætte kursen i regeringen.

Det stod da også klart, at republikanerne gik fra valget med et sikkert mandat på 45 procent af stemmerne, efterfulgt af Det Armenske Velfærdsparti med cirka 30 procent af stemmerne.

Ifølge den centrale armenske valgkommission lå stemmedeltagelsen på 62 procent ved søndagens valg.

Kristian Foss Brandt er journalist og rapporterer direkte fra Armeniens hovedstad Jerevan for Magasinet rØST.

Af Kristian Foss Brandt