Prinsen på den hvide hest. Der er ingen tvivl: Hvide heste både fascinerer og drager en. De fleste har sikkert også oplevet at se Hendes Majestæt Dronning Margrethe enten på TV eller i virkeligheden, når hun kører i karet gennem København eller på officielt visit rundt i det danske land. De forskellige kareter trækkes af de smukkeste og fineste hvide heste. Eleonore af Schaumburg-Lippe har besøgt de Kongelige stalde, og fortæller om de Kongelige hvide kladruberheste, som kommer fra Tjekkiet.
Prins Henriks idé
I 1993 kom Hans Kongelige Højhed Prins Henriks på den idé, at der skulle købes det første spand bestående af hvide heste. I 1994 blev en dansk delegation sendt af sted på en tur rundt i Europa for at finde hvide heste, som kunne trække en karet. Delegationen ender på et tidspunkt i Tjekkiet, hvor de besøger hestestutteriet ”Kladruby nad Labem”. Hestestutteriet havde gennem 400 år avlet smukke hvide heste af racen Kladruber eller Gammel Kladruber til karetheste, og ikke nok med det; hestene blev også avlet til at trække særligt tunge, lukkede karetvogne.
I 1994 ankom de første seks hvide Kladruberheste til Danmark og Den Kongelige Stald-Etats anlæg på Christiansborg Slot, og siden da er der købt flere hvide heste fra det tjekkiske stutteri. Og i år 2024 er det 30 år siden at de første skimlede Kladruberheste kom til de Kongelige danske stalde.
De Kongelige danske hestestalde
I Christiansborgs indre slotsgård ligger de Kongelige danske ridebaner, staldene og et ridehus. De Kongelige danske hestestalde har til huse ved siden af Christiansborg Slot, og hestestaldenes bygninger og ridebaneanlægget kan dateres helt tilbage til 1740.
I 1690 var staldene et stutteri og en rideskole, som avlede heste til de Kongelige. Fra 1746 har der været kongelige heste i staldene på Christiansborg. Engang var der 270 heste, og 165 af dem var karetheste. I dag anno 2024 er der kun 13 hvide kvadruberkaretheste i staldene, og de er alle en uundværlig del af Kongehuset.
I de Kongelige stalde kan der besigtiges heste og kareter, der bruges ved festlige og officielle Kongelige begivenheder i Kongehuset. Hvor vigtig dagen eller begivenheden er kan ses på kareten. Hestene bliver dagligt trænet på ridebanen og i byens gader. I begyndelsen rides og køres der kun på ridebanen og ridehuset. Dernæst i Københavns gader, hvor en ung hest altid sættes i selskab med en ældre og mere erfaren karethest. Karethestene er ude i Københavns gader hver dag, hvor de enten lærer at køre i trafikken, eller at vedligeholde deres kørsel i trafikken.
De Kongelige stalde er åben for publikum næsten dagligt. Online kan man købe adgang til staldene via Nationalmuseets hjemmeside, www.kongeligeslotte.dk eller Christiansborg Slots hjemmeside. Det er muligt at få adgang til at se de kongelige heste, og der er rundvisning.
Tjekkiske Ambassade på besøg
I slutningen af april 2024 var den Tjekkiske Ambassade i Danmark blevet inviteret på besøg i de Kongelige stalde. Staldmester Niels Randsløv var en meget kyndig guide og var uden tvivl med til at gøre besøget til en dejlig og venskabelig oplevelse. Staldmesteren har ansvaret for det hele i de Kongelige stalde og er en meget dygtig fortæller. Traditionelt har de ansatte i de Kongelige stalde en fortid ved Gardehusarregimentets Hesteeskorte.
Staldene er bestemt et besøg værd, for der er en stemning af en svunden tid, når man besigtiger de smukke hestestalde med marmorsøjler.
Et samarbejde mellem de Kongelige danske stalde og det tjekkiske stutteri er i gennem årene blomstret og har udviklet sig til et venskab. Blandt andet deltager de Kongelige stalde i samme køreopvisning som tjekkerne den 25 maj 2024 i ”Kladruby nad Labem” i Tjekkiet.
De tjekkiske hvide heste kunne senest ses ved tronskiftet og snart kommer der nye ambassadører, der skal i audiens og der bruges de hvide heste igen.
Det tjekkiske hestestutteri
Hestestutteriet ”Kladruby nad Labem” ligger i Bøhmen, Tjekkiet. I mere end 500 år har de avlet Kladruberheste til at trække kareter for de kongelige, og hvert år bliver nogle få udvalgte heste solgt til de nordiske kongehuse.
Stutteriet blev grundlagt i 1579 af den tyske Kejser Rudolf 2. af Habsburg. Siden 1700-tallet er Kladruberheste blevet avlet, og de hvide heste er altid blevet avlet til hoffet.
Kladruberhestene nedstammer fra spanske heste, som i 1500-tallet blev importeret til området ”Kladruby nad Labem” af habsburgske Maximilian 2., som var søn af den tysk-romerske Kejser Ferdinand 1. Arven fra de spanske heste gør Kladruberhestene til smukke heste. En senere krydsning med gamle italienske hesteracer gør Kladruberhestene til høje og muskuløse heste. Nogle få hvide hingste af den danske Frederiksborghest er også indgået i avlen. Kladruberen er den eneste race i verden, som er blevet avlet specielt med det formål at trække kareter for kejsere og konger. Hestene er stærke med en elegant gangart og er en del af den tjekkiske, nationale kulturarv. Siden 10 juli 2019 har hestestutteriet ”Kladruby nad Labem” været på UNESCOs verdensarvsliste for avling og træning af ceremonielle karetheste.
Kladruberheste
Når Kladruberhestene købes fra stutteriet ”Kladruby nad Labem” er reglen at hestene skal være 4 år gamle. Det vil sige at hestene vokser op på stutteriet i de første fire år af deres liv, før de kommer til Danmark. Den er let tilredet og tilkørt (let skolet) i det tjekkiske stutteri, men hesten har stadig meget at lære, før den kan indgå i de officielle opgaver. Det tager et til to år mere før, den kan blive en karethest. Den nye hest tages gradvist i brug. Først ved ambassadørmodtagelser, senere i nytårskure, dannebrogstogter og dernæst statsbesøg og andre store begivenheder.
De tjekkiske hvide heste er meget kloge heste, først oplæres de på tjekkisk, men hurtigt lærer de også at reagere på danske kommandoer. Kladruberhesten er en smuk,stærk, arbejdsom og lærenem hest, og samtidig har den et roligt sind, hvilket passer perfekt til dens rolle som karethest.
Fotos: Jonáš Vnouček