Letland | Andel og sidste del af artikel fra sidste uge

Jāņa Sēta

Umiddelbart skulle en landkortsbutik måske ikke lyde som det mest oplagte sted at gå hen for at finde russisk kultur. Men i denne unikke butik, som indehaveren fortalte mig er en af de sidste ægte landkortsbutikker i Europa, som ikke har måtte se sig nødsaget til at sælge bøger for at holde forretningen kørende, kan man finde noget helt unikt – sovjetiske militærkort. Efter Sovjetunionens sammenbrud, forlod hæren Letland i 1990’erne, og som bekendt var 1990’erne en periode i den tidligere Sovjetunion en turbulent tid, fyldt med økonomiske udfordringer, men også muligheder. Den tidligere ejer af Jāņa Sēta fik et tip om at nogle russiske officerer solgte ud af inventaret på kasernerne og baserne som skulle forlades. Ejeren fik muligheden for at opkøbe flere tusinde sovjetiske militærkort for meget få penge. Det betyder, at man i dag kan købe originale sovjetiske militærkort i Jāņa Sēta. Sovjetunionen investerede meget tid og mange penge, i at kortlægge hele verden i en utrolig detaljegrad, for at forberede sig til en eventuel tredje verdenskrig. Takket være en tidligere ejer der greb muligheden, og korrupte russiske officerer, kan man i dag for ikke mange penge erhverve sig disse kort. Spørg i butikken, om de har et kort af din egen hjemegn, eller et andet sted du finder interessant. Så finder de et uhyggeligt nøjagtigt kort frem af dit lokalområde i 1980’erne, med selv den mindste flække transskriberet til russisk-kyrillisk. Det er en fantastisk souvenir, især for en kort-nørd som mig selv. Man kan også købe kort af Rusland, men pas på med at tage dem med ind i landet, især hvis der står “Секретно” (hemmeligt) i hjørnet – for ifølge den nuværende indehaver af Jana Seta, bliver russiske grænsevagter yderst mistænksomme hvis de opdager at du forsøger at krydse grænsen med militærkort i tasken…

Laska V21

Efter bøger, kort og teater har kroppen lyst til noget forfriskning. Heldigvis kan Riga også tilbyde dette med en russisk twist. I udkanten af centrum ligger den rummelige Laska Bar V21.

På Laska bar arrangeres der jævnligt koncerter med diverse kunstnere fra Letland og andre lande. Selv var jeg så heldig at opleve bandet ANAIT fra Riga, som synger klassisk russisk post-punk som man bedst kender det. På Laska V21 er der altid en spændene koncert at finde, om end det er fra mindre og ukendte bands, eller større og mere kendte. Her har bands som Shortparis, AIGEL og IC3PEAK spillet. Laska V21 ligger desuden i en gammel fabrik, hvor der i dag er indrettet diverse barer og klubber i de gamle fabriksbygninger, så hvis man har lyst til at fortsætte aftenen efter koncert, er dette det helt rigtige sted at gå hen.

Før september i år havde Laska bar også yderligere en lokation tættere på bymidten, men desværre blev denne hyggelige bar, hvor der ofte var grill og baggårdsstemning, tvunget til at lukke, efter at lejemålet ophørte. Forhåbentligt åbner Laska snart en ny bar i bymidten, for jeg var selv ofte forbi deres dette sted, hvor de uden tvivl serverede de bedste drinks og cocktails i hele Riga. Fingrene er krydsede.

Moskva-forstaden

Maskavas forštate eller Московский форштадт er en bydel beliggende umiddelbart syd for bymidten kaldet Gamle Riga. På den anden side af togskinnerne, der fungerer som en mur rundt om hele bydelen, træder man ind i en helt anden verden end den man kommer fra. I Gamle Riga er facaderne flotte, barerne flere end man kan tælle og turisterne i overtal. Som arkitekturen vidner om, var overklassen i Riga indtil første verdenskrig hovedsageligt tysk, de såkaldte balt-tyskere. Deraf også navnet Moskva-Forstadt, der som bekendt er et tysk ord for forstad. De tyske købmænd tillod i 1700-tallet ikke at handlende østfra, hovedsageligt russiske købmænd, men også jøder og polakker, at handle inden for bymurene, og derfor voksede en forstad op omkring vejen til Moskva, der løb syd for Riga.

Selvom der i dag ikke er så streng en opdeling længere, er der dog stadig en mental bymur der løber langs jernbanesporene. Når du træder ind i Moskva-forstaden er det som at træde 30 år tilbage i tiden, til tiden lige efter Sovjetunionens sammenbrud. Her er facaderne nedslidte og man ser ikke så få alkoholikere traske ned ad gaden. Arkitekturen er en unik blanding af typiske lettiske træhuse, høje og flotte, men nedslidte boligblokke fra omkring år 1900, forladte fabrikker og klassiske dystre sovjetiske boligblokke. I dag er hovedparten af bydelens indbyggere stadig russisktalende, hvilket de mange ortodokse kirker også minder en om. Fra mine bekendte i Riga blev jeg advaret mod at gå rundt i bydelen, men min personlige erfaring er dog, at den er så sikker som alle andre bydele i Riga – i hvert fald om dagen. Selvom den befinder sig så tæt på centrum, er den endnu ikke blevet gentrificeret, og det er som at teleportere til en mindre by på landet, for der bliver pludseligt så stille når man står midt i Moskva-forstaden. Fuglene synger og du hører en bil i ny og næ. Men det er svært at forstå, at man kun befinder sig 10 minutters gang fra Rigas bymidte. Her er det værd at gå hen for at mærke atmosfæren, se de mange kirker og de flotte kirkegårde, og man vil også indse, at om end Letland er kommet langt på 30 år, så er der stadig store problemer med fattigdom, alkoholisme og dårlige økonomiske vilkår – selv så tæt på hovedstadens centrum.

På Firsa Sadovņikova iela 9A i Moskva-forstaden findes et lille marked for brugte ting, genbrug og andet godt. Her kan man finde bøger, samt udforske genbrugsboden med våben, medaljer og diverse andre spøjse ting fra sovjetperioden og andre mere eller mindre dystre kapitler i Letlands historie.

Centrāltirgus

Rigas centralmarked er en af byens mest ikoniske og særlige steder. Dette enorme marked befinder sig i fem kæmpe hangarer, bygget af tyskerne i 1916 andetsteds i Letland til at huse zeppeliner-luftskibe. For den rejsende, som ønsker at øve sit russiske sprog, er centralmarkedet et godt sted at gå hen. Her taler størstedelen af de handlende russisk, og hvis man er til mere eller mindre ægte mærkevarer, hjemmelavede ting og ikke mindst friske madvarer, så er det her man skal gå hen og øve sig i at prutte om prisen på russisk. Det er her ved centralmarkedet og i Moskva-forstaden at Riga viser sig fra sin mest post-sovjetiske side. Selvom landet nu i 32 år har stræbt på at smide arven fra sovjet, og blive en del af et fælles europæisk Nordeuropa, karakteriseret af vækst, kapitalisme og overskud, er der dog stadig langt til at denne proces er fuldbyrdet. I denne del af Riga kan man stadig se noget af det gamle ”Østeuropa”, som de fleste danskere uden videre kendskab til regionen nok forestiller sig at mange af landene endnu ser ud.

Hvis man også kunne tænke sig at smage spændende russisk, ukrainsk eller endda azerbaidjansk mad, så følger her til sidst tre anbefalinger.

ДядяВаня / Onkel Vanjaer en restaurant i den fine del af Rigas gamle bydel, som serverer klassisk russisk mad. Restauranten er indrettet i gammelrussisk tsaristisk stil, og der er endda en eksklusiv ”Tsar-lounge”, som kan reserveres forud. I loungen er der pyntet ekstra fint op, og et portræt af den sidste Kejser af det russiske imperium, Nikolaj 2. pryder væggen i dette hyggelige hjørne.

Borščs er en mindre kæde af fast-food borsjtj, startet og drevet af ukrainske flygtninge i Riga. Deres borsjtj er fortrinlig, og de serverer også andre ukrainske specialiteter. Der findes en butik på Ģertrūdes Iela 6, samt en i det nye streetfood område ”Burzma” i midten af Rigas gamle bydel.

Stop Ed er hvor man skal gå hen hvis man vil have god shawarma. I Riga er der ikke mange kebabsteder drevet af folk, der rent faktisk kommer fra lande med kultur for kebab og lignende, og altså er i stand til at lave en ordentlig én. Derfor skal man gå til Stop Ed som drives af en yderst venlig og snakkesalig azerbajdjansk herre, der hjertens gerne vil tage en snak på russisk eller engelsk med dig, mens han laver byens bedste shawarma til dig.

Dette var blot et lille udvalg, af hvad jeg opdagede i løbet af mit halve år i Riga. Jeg vil opfordre til selv at gå på opdagelse i byen, og opleve dens mange og varierede seværdigheder, butikker, teatre og andet, uanset om de er russisksprogede, lettiske, engelske eller alle tre. God tur !