KONFERENCE | På FN’s internationale menneskerettighedsdag d. 10. december afholdes den 11. Internationale Sakharov-konference, opkaldt efter den russiske Nobel fredsprismodtager og menneskerettighedsforkæmper Andrei Sakharov. På dagsordenen er ytringsfrihed, censur og de psykologiske konsekvenser af menneskerettighedskrænkelser. Den Ny Demokratifond og Andrei Sakharov Research Center for Democratic Development inviterer alle interesserede til at deltage i konferencen d. 10. december kl. 9.30-16.30 i Fællessalen på Christiansborg.

Forfølgelse, censur og uprovokeret arrestation er blot nogle af de overgreb, som tusindvis af mennesker verden over oplever. Ikke mindst i Belarus, som pt. er kastet ud i en større politisk og social krise. I både Europa, de østlige nabolande og Rusland sætter menneskerettighedsaktivister, journalister og helt almindelige borgere dagligt deres egen sikkerhed på spil i kampen mod menneskerettighedskrænkelser. Krænkelser som ofte sætter dybe psykologiske spor hos ofrene og medfører livslange mén.

Menneskerettighedskrænkelser er et problem, der kræver international dialog og handling. Derfor har Den Ny Demokratifond og Andrei Sakharov Research Center for Democratic Development i Litauentaget initiativ til den 11. Internationale Sakharov-konference i København. Konferencen har særligt fokus på de aktuelle udfordringer i Rusland og de østlige nabolande, som tæller Armenien, Aserbajdsjan, Belarus, Georgien, Moldova og Ukraine. De nuværende tendenser og udviklingen i disse regioner viser, at en international indsats for at fremme og beskytte menneskerettigheder er vigtigere end nogensinde.

På talerstolen

Konferencen har to hovedtemaer “de psykologiske konsekvenser ved undertrykkelse” samt “censur og ytringsfrihed”. Begge emner vil blive behandlet via taler og paneldebatter. Hele konferencen modereres af journalist og redaktør Anna Libak. På talerstolen er bl.a. fhv. forbundspræsident i Tyskland og tidl. leder af Stasi-arkiverne, Joachim Gauck, udenrigsminister Jeppe Kofod samt Andrei Sakharovs steddatter forsker v. Harvard University, Tatiana Yankelevich. Derudover vil en række menneskerettighedsaktivister, eksperter og forskere fra bl.a. Aserbajdsjan, Belarus, Polen, Georgien, Rusland og Danmark tale til konferencen. Herunder Alexey Kozliuk, medstifter af menneskerettighedsorganisation “Human Constanta” i Belarus. Den aserbajdsjanske journalist og aktivist Arzu Geybulla, afdelingsleder i DIGNITY og formand for FN’s Torturkomité Jens Modvig samt Vyacheslav Bakhmin som i årtier har været en del af menneskerettighedsbevægelsen i Rusland og den tidligere Sovjetunion.

Praktisk

Konferencen foregår i Fællessalen på Christiansborg fredag d. 10. december 2021 kl. 9.30 til 16.30, men det vil også være muligt at streame konferencen.
Deltagelse er gratis.
Fysisk deltagelse vil kræve fremvisning af gyldigt coronapas.

Læs mere om konferencen og tilmeld dig fysisk eller virtuelt her.