RØST | Som de fleste af Magasinet rØSTs læsere nok har bemærket, har vores chefredaktør, Julie Arnfred Bojesen, fået nyt job. Den 15. februar 2021 tiltræder hun stillingen som leder for det nye ukrainsk-danske ungdomshus i Kyjiv, Ukraine.

Det nye ungdomshus skal danne både fysiske og institutionelle rammer om et dansk-ukrainsk samarbejde med henblik på at styrke de unge i civilsamfundet. Ungdomshuset er kommet til i et samarbejde mellem Dansk Kulturinstitut og Dansk Ungdoms Fællesråd og finansieres via Udenrigsministeriets østlige naboskabsprogram. Julie skal lede projektet i Ukraine og skal sammen med et hold bestående af både ukrainske og danske medarbejdere få ungdomshuset stablet på benene.

”Ungdomshuset vil være en unik platform for et tættere samarbejde mellem Danmark og Ukraine. Nu, hvor vi ser stadig stigene polarisering og voksende antidemokratiske kræfter i Europa, er det specielt vigtigt at underbygge vores demokrati – og derfor er der brug for solide civilsamfund. Et dansk-ukrainsk samarbejde på ungdomsområdet vil være en enestående mulighed til at lære af hinandens styrker og svagheder, styrke dialogen internt i og på tværs af landene,” siger Julie.

Hun er ikke i tvivl om, at den slags samarbejder kan få ringvirkninger på tværs af kontinentet.

Ungdomshuset har endnu ikke fundet sine fysiske rammer i Kyjiv, men en projektgruppe under Dansk Kulturinstitut og Dansk Ungdoms Fællesråd er i fuld gang med at identificere de bedste muligheder. 

”Jeg forestiller mig et sted, som er både ungt og kreativt, og som husets brugere selv kan være med til at udforme. Det skal være et sted for og med de unge – men selvfølgelig med en vis standard, så det er et lækkert sted at være. Det er vigtigt, at de unge har lyst til at være og udvikle deres projekter der, og ikke mindst at alle føler sig trygge, uanset politiske eller sociale tilhørsforhold,” forklarer Julie.

Ungdomshuset skal ikke alene danne fysiske rammer om forenings- og kulturarbejde, men også vejlede og tilbyde hjælp med planlægning og afvikling af projekter. Der kommer også til at være en aktivitetspulje, hvorfra foreninger og personer kan søge mindre beløb til projekter eller aktiviteter. 

”Vi skal bistå dem, som kommer i huset, med at udvikle og afvikle kulturprojekter, filmfestivaler, kunstudstillinger, ungdomstopmøder og alt muligt andet. Huset skal rumme alle, som tilslutter sig idéen om demokrati, og facilitere dialog, der går begge veje. Et vigtigt formål er at sikre, at de unge vil føle, at de har en stemme og at den betyder noget”, uddyber Julie.

Julie glæder sig til gensynet med Ukraine. Hun har tidligere boet der, da hun i 2018 var politisk praktikant på den danske ambassade i Kyjiv. Det er en anden virkelighed, hun vender tilbage til, og pandemien har lagt ekstra pres på en allerede presset præsident. Men denne gang er det ikke kun det politiske, hun skal beskæftige sig med. De mange kulturelle strømninger i Ukraine, som de senere år er kommet til udtryk i mode og design, mad- og musikfestivaler, markeder, kunstinstallationer, teater og græsrodsaktiviteter vil være i fokus denne gang. 

”Der sker så mange ting i Ukraine, og jeg glæder mig til at få lov til at udforske kulturlivet og græsrodsinitiativerne. Det er her, de konstruktive udviklinger i samfundet kan ses, og de bliver ofte overskygget af politiske problemer. Hvis vi kan løfte kultur og civilsamfundet op i søgelyset og skabe partnerskaber og projekter på det område, tror jeg også, vi kan forandre vores fortælling om Ukraine til at handle om et land i udvikling, som er ved at få sin egen identitet.”

Julie Arnfred Bojesen har med sine kun 29 år allerede et imponerende CV. Hun kommer fra en stilling som sekretariatsleder hos Det Udenrigspolitiske Selskab, hvor hun blandt andet har haft ansvar for den daglige drift, strategiudvikling, kommunikation, samt udgivelse og digitalisering af tidsskriftet Udenrigs. Siden 2016 har hun været frivillig på Magasinet rØST, hvor hun siden 2017 har været chefredaktør. En rolle som nu overtages af cand.mag. i Østeuropastudier Katrine Stevnhøj. 

Som redaktør har Julie gjort sig positivt bemærket ikke kun for sit vindende væsen, men også for hendes høje faglighed og arbejdsiver til at få tingene gjort. Julie har en karismatisk udstråling, en eminent evne til at engagere andre med sin passion, samtidig med at hun er lydhør og åben for nye ideer i en glad og hjertelig tone. 

Julie er ikke den eneste fra rØSTs redaktion som rykker videre i ny stilling. Den 1. februar startede rØST-redaktør Ida Sparre–Ulrich i stillingen som kommunikationsmedarbejder hos Det Udenrigspolitiske Selskab. Redaktionen er stolt over at have haft dem begge med om bord, ønsker dem alt det bedste i deres nye virke og vi håber på snart at kunne planlægge en studietur til Ukraine.